Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Airco unit geplaatst over gezamenlijk pad in de tuin

Buurman heeft zonder overleg of in kennis stellen van gemeente of buren aan hun zijgevel in het volledige zicht min of meer in onze tuin een airco geplaatst op de hoogte van 4 meter. Het is een on onoogelijk bouwwerk die rechtstreeks boven onze hangmatten tuin zicht hangt en is een doorn in het oog is voor ons. Het geluid resoneert tussen de muren maar voldoet aan de geluidsnorm.
De airco voldoet aan de norm en heeft incl. diepte en ombouw exact 0,5 mtr breed hangt op meer dan 4 mtr. hoogte . het gezamenlijk pad is 0,84 cm breed,
Gemeente reageert ultra traag in geheel 2021 en komt 2022 werkelijk in de lucht met de beoordeling dat er een bouwvergunning is vereist en komt met een dwangsom door via mij aangifte te doen. De buurman reageert met eigen zienswijze verzoekt om gehoord te worden voor een commissie inmiddels in 2023. Tot aan die tijd heeft alle communicatie die besproken is verlopen met een digitale terugkoppeling en aangetekend toegezonden op papier, De uitnodiging van de gemeente komt binnen op een mailadres dat we niet meer in gebruik hebben in de onderlinge communicatie en komt ook niet aangetekend binnen, we missen de hoorzitting, Hoorcommissie geeft aan bij bestuursrechtelijk besluit dat de airco vergunningsvrij geplaatst mag worden. we gaan in beroep bij de rechter onder evidente privaatrechtelijke belemmering. Vergunningsvrij bouwen is niet regelvrij bouwen . De plaatsing landelijk waar 1 mtr afstand van het perceel wordt aangegeven en de onjuiste afmeting van de hoogt 3 mtr aangegeven maar hangt op 4 mtr. Installatie en hangt 12 cm over het gezamenlijk pad dus in onze tuin, Gemeente, Zijn er suggesties of aanvullende info die ik nog zou kunnen gebruiken. Ik hoor graag ....

Allereerst, wat een vervelende situatie. Ik kan me voorstellen dat dit voor veel stress bij u zorgt. Ik zal proberen enkele suggesties te geven, maar bedenk dat juridisch advies altijd specifiek gegeven moet worden, dus deze suggesties zijn mogelijk misschien niet allemaal van toepassing op uw situatie.

1. Gebrekkige communicatie: U noemde dat er problemen waren met de communicatie per e-mail en per post. Dit zou mogelijk als grond gebruikt kunnen worden voor een bezwaar of beroep tegen de vergunningsvrijverklaring van uw gemeente. U zou wellicht kunnen stellen dat u het recht op puur procedureel gebied bent misgelopen omdat de communicatie door de gemeente inadequate was.

2. Privaatrecht, burengeschil: U kunt een beroep doen op het burenrecht binnen het Burgerlijk Wetboek, er moet rekening gehouden worden met de belangen van de omwonenden (recht op licht, privacy, uitzicht, woongenot). Doch, er moet wel sprake zijn van onredelijke hinder.

3. Regelvrij bouwen: Hoewel er voor het plaatsen van airco's inderdaad vaak geen vergunning nodig is, gelden er bepaalde regels. Als uw situatie in overeenstemming is met deze regels, kunt u wellicht een goed punt maken.

Het kan nuttig zijn om uw buren eerst schriftelijk te vragen de airco te verplaatsen of te verwijderen, als u dat nog niet heeft gedaan. Als u juridische stappen wilt zetten, wilt de rechter graag zien dat u eerst heeft geprobeerd het probleem samen op te lossen.

Het kan verstandig zijn om een advocaat of jurist in de arm te nemen als u daadwerkelijk legale stappen wilt zetten. Zij kunnen u van gepersonaliseerd advies voorzien gebaseerd op alle specifieke feiten en omstandigheden van uw situatie. Ik hoop dat deze informatie u iets zal helpen bij het omgaan met uw situatie.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag