Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Airco unit aan muur in tuin buren?

Ons huis verspringt ten opzichte van het huis van de buren.
Ik zou graag aan deze buitenmuur een airco unit bevestigen.
De unit zou dan hoog boven de grond van de buren hangen aan mijn buitenmuur.
Is dit toegestaan?

Het plaatsen van een airco-unit kan bepaalde regels en voorschriften bevatten, die van invloed kunnen zijn op uw voornemen. Hierbij moet u ook rekening houden met de mogelijke overlast voor uw buren.

Volgens artikel 5:50 van het Burgerlijk Wetboek mag u geen vensters, balkons of soortgelijke werken hebben binnen twee meter van de erfafscheiding als deze uitzicht geven op het erf van uw buren, tenzij er toestemming is van de buren of de muur een openbare weg of water raakt.

Bij airco's wordt het geluidsniveau vaak als overlast ervaren, daarom is het aan te raden om eerst een gesprek aan te gaan met je buren over je plannen. Zij kunnen immers bezwaar maken als de airco-unit voor geluidsoverlast zorgt.

Daarnaast kan het plaatsen van een airco aan de buitenmuur van je woning bouwtechnisch worden gezien als een verandering aan de buitenkant van de woning. Voor dit soort veranderingen is er vaak een omgevingsvergunning nodig. Deze vergunning kunt u aanvragen bij uw gemeente.

Elke gemeente kan eigen regels opstellen over wanneer wel of geen vergunning nodig is. Het is daarom aan te raden om bij je eigen gemeente te informeren of je een omgevingsvergunning nodig hebt voor het plaatsen van de airco-unit.

Samengevat, hoewel de plaatsing van de airco-unit aan uw buitenmuur in principe mogelijk is, zal u rekening moeten houden met de mogelijke overlast voor uw buren en de mogelijkheid dat er een omgevingsvergunning nodig is. Een open communicatie met uw buren en het raadplegen van de lokale vergunningsvereisten kunnen helpen bij het vermijden van problemen."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag