Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Airco buren hangt boven onze grond

Mijn buren hebben een airco in huis de aansluiting hangt aan hun uitbouw maar boven onze grond.
Wij hebben er nooit iets van gezegd , maar nu staat hun huis te koop, dus ik dacht een goede rede om er iets aan te doen.
Heb het al aan hun gevraagd maar nog steeds geen reactie.
Wat zijn mijn mogelijkheden om daar iets aan te doen.
Voordat er nieuwe buren komen.

Het is inderdaad belangrijk om deze kwestie op te lossen voordat er nieuwe buren komen, om toekomstige geschillen te voorkomen.

Vanuit juridisch oogpunt gezien is het van belang dat je moet weten dat het plaatsen van een airco boven jouw grond een inbreuk kan zijn op jouw eigendomsrecht. Dit wordt in Nederland het 'recht van natrekking' genoemd. Volgens dit recht wordt alles dat verbonden is met de grond door natrekking ook eigendom van de eigenaar van de grond.

Eén mogelijkheid zou zijn om de buren een formeel en schriftelijk verzoek te sturen om de airco te verplaatsen of te verwijderen. Vermeld in deze brief de eventuele overlast die de airco veroorzaakt en geef aan dat je verwacht dat zij hier iets aan doen. Houd er echter rekening mee dat dit enige tijd kan duren, vooral als zij niet direct reageren of er niet mee instemmen om naar jouw verzoek te handelen.

Als zij weigeren actie te ondernemen of als ze niet binnen een redelijke termijn reageren, kun je overwegen om juridische stappen te ondernemen. Het wordt dan echter geadviseerd om juridisch advies in te winnen, wellicht via een advocaat gespecialiseerd in het burenrecht.

Het is belangrijk om te beseffen dat elke situatie uniek is en dat het nemen van juridische stappen mogelijk ook nadelen met zich mee kan brengen, zoals mogelijk verslechterde relaties met buren of de kosten die gepaard gaan met een gerechtelijke procedure. Het beste is wellicht om een open dialoog met de buren te blijven voeren en te zoeken naar een minnelijke schikking die voor beiden partijen aanvaardbaar is."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag