Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Afwikkeling nalatenschap schoonzus, fouten Bank en Verzekeraar

Op 2 juli 2020 hebben wij mijn schoonzus levenloos gevonden. Om mijn vriendin en schoonmoeder te ondersteunen waar ik kan heb ik de financiƫle afwikkeling voor mij genomen - moet er bij vermelden dat ik alles in samenspraak beslis en niet ben uitgeroepen tot executeur. Mijn schoonzus is door een zware depressie gegaan waardoor inzicht krijgen in financiƫle situatie lastig was. Op 5 november 2020 zijn mijn vriendin en schoonmoeder bij de notaris geweest voor overdracht / verkoop van het huis. Notaris heeft finale aflosnota opgevraagd bij de Bank. Deze heeft de Bank opgesteld en het verpande overlijdensrisico verzekering in mindering gebracht. Notaris maakt het geld 50/50 over aan mijn vriendin en schoonmoeder. Om binnen de gestelde 8 maanden te blijven is er erfbelasting aangegeven in december. Aanslagen zijn betaald. Begin feb meld de Bank, telefonisch aan mijn vriendin dat er 20k openstaat aan hypotheek. Geen verklaring is hiervoor gegeven. Ik heb contact genomen met de Bank voor een verklaring wat er aan de hand is en/ of wat er fout is gegaan. Bank wilt geen info meer aan mij geven...

Contact loopt elke maal telefonisch. Ik heb mijn vriendin en schoonmoeder geadviseerd niets meer telefonisch te doen maar alles per mail. Ca 3 a 4 weken later is er een heel summiere mail ontvangen van de Bank.... waarschijnlijk is er een typefout gemaakt bij het verwerken van de Verzekeraar. Inmiddels wordt er ook rente van de erven van rekening afgeschreven vanaf 1 januari. Wederom heeft een dame van de Bank gebeld en aangegeven dat wij maar een voorstel moeten doen.

Tot heden komen wij niet verder, Bank kan ons niet overtuigen wat er is fout gegaan. Notaris heb ik gecontroleerd, deze heeft het volledige bedrag overgemaakt welke op de finale aflosnota vermeld staat.

Kunt u mij een zetje in de juiste richting geven?

Ene kant vind ik: finale aflos is voldaan, dossier dicht. Andere kant wil ik oplossingen aandragen om het af te ronden, mijn vriendin en schoonmoeder gaan er aan onderdoor. Ik hoop dat u kan begrijpen welke impact het genomen besluit van mijn schoonzusje heeft gemaakt. Ik meld dit erbij om mijn eventuele voorstel kracht toe te doen.... voorstel: 4 partijen zijn betrokken m.n. Vriendin, schoonmoeder, Bank, Verzekeraar.

20000 / 4 is ieder 5000 euro.
Alleen hebben mijn vriendin en schoonmoeder al erfbelasting betaald van 30 procent over de helft van het vermeende bedrag, dus allebei 30 procent van 10000 is 3000 euro.

Ik zou willen voorstellen om 5000 min 3000 en excl. verrekende rente van januari te betalen en het rest is voor rekening van Bank en Verzekeraar.

Na contact met een belasting adviseur blijkt het ondoenlijk om een definitieve aanslag te herroepen.

Hoor graag uw mening omtrent onze rechtspositie en advies.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag