Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Afwikkeling nalatenschap erfdeel zoon.

Heb een familiehypotheek en dochter gelden geleend voor aankoop huis. Echter, in het geleende bedrag zit ook nog iets minder dan de helft voor mijn zoon.
In geval van mijn overlijden ben ik alleenstaand. Hoe kan ik het gedeelte waar mijn zoon dan recht op heeft rechtsgeldig krijgen? Heb wel testament waarbij zij beiden erfgenaam zijn.

Als je wilt garanderen dat bij jouw overlijden het door jouw zoon geleende bedrag correct wordt verrekend, dan is het raadzaam om dit duidelijk te specificeren in een testament. Een ervaren notaris kan jou hierbij helpen.

Het is belangrijk om specifiek te vermelden hoeveel geld je aan je zoon hebt geleend en onder welke voorwaarden. Het kan ook handig zijn om op te nemen wat al is terugbetaald om eventuele toekomstige meningsverschillen of misverstanden na je overlijden te voorkomen.

Het is ook mogelijk om een zogeheten legaat in je testament op te nemen, dit is een bepaling waarbij je een specifiek deel van jouw nalatenschap toekent aan een bepaald persoon, in dit geval jouw zoon. Echter, dit moet wel binnen de grenzen van de legitieme portie van de kinderen blijven.

In jouw situatie is het raadzaam om een deskundige in te schakelen die je kan voorzien van specifiek advies gebaseerd op jouw persoonlijke situatie en wensen. Ook omdat erfbelasting een rol kan spelen in jouw situatie. Het is dus raadzaam contact op te nemen met een jurist of een notaris om hiermee verder te gaan.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Mogen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar de Echtscheidingswinkel?
Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350422

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag