Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Afwikkeling nalatenschap/beschuldiging verduistering

Mijn oma is overleden in januari 2020. Mijn oom regelt via een machtiging de erfenis (mijn vader is overleden in 2018).Mijn zus heeft haar deel vd erfenis al ontvangen. Ik hoorde steeds niks, totdat mijn oom aangaf dat ik geld verduisterd had en hij dus een vordering op mij had.
Tot ergens 2016 deed ik boodschappen vor mijn oma. Eerst samen, later ging ik alleen omdat ze niet meer uit huis wilde. Ze was gewoon goed bij en stond erop mijn boodschappen te betalen, omdat ik alleenstaand moeder was. Iedereen was daarvan ook gewoon op de hoogte. Na 2016 ging mijn vader de boodschappen doen. Vanaf toen kwamen er schenkingen (de 1e x wilde ze 1000 naar mij overmaken. Ik heb toen gezegd dat mijn zusje dat nu beter kon gebruiken. Ze heeft toen het bedrag gedeeld, en zo gingen de schenkingen door tot haar dood). Vanaf 2018 regelde mijn oom haar bankzaken. Ook hij maakte gewoon in naam van mijn oma schenkingen over. Nu geeft hij aan dat ik oma heel veel verdriet gedaan heb door geld van haar te stelen. Ik heb anderen gevraagd en die zeggen:nee hoor. Ze was stapel op je. En wilde je graag zo wat helpen. Mijn oom blijft bij zijn standpunt. Ik heb geen overzicht na 2 jaar, en dus geen erfenis nog. Wie heeft gelijk en wat kan ik doen?

Uit uw verhaal leid ik af dat uw Oma twee kinderen had, uw vader en uw oom. Uw vader is voor Oma overleden. U en uw zus zijn (rechts)opvolgers van uw vader en nemen zijn plaats in als erfgenaam. Oma zal geen testament hebben gehad. Oom heeft een machtiging om de nalatenschap af te wikkelen. Die machtiging zal hij dan van u en van uw zus hebben ontvangen. Uw Oma heeft u giften gedaan (uw boodschappen betaald) omdat u financieel moeilijk zat. Dat mag best, het is een soort hulp die Oma best mocht geven, zij kon dat blijkbaar ook want later ging zij ook schenkingen doen. Oom neemt nu een standpunt in dat haaks staat op uw verhaal en blijkbaar zonder bewijs. Hij mag u niet uw deel van de erfenis onthouden. Als het de kosten waard is (inschakeling van een deskundige zal best wel helpen maar kost ook vaak aardig wat) adviseer ik u om een advocaat in te schakelen die er voor zorgt dat uw oom u informeert over wat u toekomt en aan u uw aandeel uitbetaalt. Eventueel kunt u mij hierover bellen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag