Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Afwijken van afspraken ouderschapsplan?

Al enige tijd (5 maanden) zit ik in een nieuwe relatie na echtscheiding (2021).
In het ouderschapsplan wat destijds is opgemaakt staat het volgende:
—-
Nieuwe partner
Mocht één (1) van ons een nieuwe partner krijgen dan stellen we deze pas voor als het een serieuze relatie is die minstens 1 jaar duurt (binnen termijn). Als wij elkaar geïnformeerd hebben en wij overlegd hebben zonder de kinderen erbij (reeds gebeurd).
Wij bespreken dan met elkaar of wij denken dat de kinderen eraan toe zijn en ervoor open staan een nieuwe partner te ontmoeten. (reeds gebeurd). Wij maken zelf eerst kennis met een nieuwe partner van 1 van ons voor de kinderen hem of haar ontmoeten (gevraagd). Logeren van de kinderen bij 1 van ons thuis in aanwezigheid van de nieuw partner of bij de nieuwe partner in aanwezigheid van een van ons gebeurt dan ook pas als de relatie een jaar geduurd heeft. (nog niet van toepassing).
Mocht er onenigheid zijn tussen ons aangaande de nieuwe partner van een van ons dan bespreken wij dat onderling op een respectvolle en betrokken manier met prioriteit voor de kinderen. Dit gesprek voeren wij niet in aanwezigheid van de kinderen.
—-
Nu wil ik mijn nieuwe partner introduceren bij de kinderen. Mijn ex wil meebewegen naar 9 maanden. Echter staat ze erop dat zij mijn nieuwe partner ook eerst ontmoet.

Mijn vraag concreet: is het strafbaar indien ik afwijk van de destijds gemaakte afspraken en zonder tussenkomst van mijn ex mijn nieuwe partner introduceer bij de kinderen en wat kunnen hiervan de eventuele gevolgen zijn (strafrechtelijk)?

Belangrijk is te vermelden dat ik co-ouder ben voor 50%. En dat ik door de regel en de starre houding van mijn ex beperkt wordt in mijn nieuwe relatie.

In bepaalde gevallen is het mogelijk om af te wijken van afspraken die zijn vastgelegd in een ouderschapsplan. Een ouderschapsplan is een document waarin ouders afspraken maken over de zorg, opvoeding en omgang met hun kinderen na een scheiding of uit elkaar gaan.

Het is belangrijk om te weten dat een ouderschapsplan vaak wordt opgesteld met het oog op de belangen van het kind. Het is bedoeld om stabiliteit en duidelijkheid te bieden en om conflicten tussen de ouders te voorkomen of op te lossen. Daarom is het over het algemeen raadzaam om de afspraken in het ouderschapsplan na te leven.

Echter, als er gewichtige redenen zijn om van de afspraken in het ouderschapsplan af te wijken, is het mogelijk om dit te doen. Gewichtige redenen kunnen bijvoorbeeld zijn veranderingen in de omstandigheden, zoals een verhuizing, een wijziging in het werkrooster of een verandering in de behoeften van het kind. Het is belangrijk om deze gewichtige redenen goed te kunnen onderbouwen.

Het is verstandig om in geval van een mogelijke afwijking van het ouderschapsplan eerst in overleg te treden met de andere ouder. Probeer samen tot een oplossing te komen die in het belang van het kind is.

Wanneer u van de afspraken afwijkt, zijn er niet verdere strafrechtelijke gevolgen. Uw ex-partner kan bijvoorbeeld wel nakoming van het ouderschapsplan afdwingen. Het gevolg kan wel zijn dat wanneer u de afspraken niet nakomt, uw kinderen daar de dupe van worden als er discussies ontstaan. U moet altijd afspraken maken in het belang van het kind.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag