Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Afstand bouw bij erfgrens?

De erfgrens met de buren bestaat uit een schutting die twee meter hoog is. De buren bouwen nu tegen de erfgrens aan een overkapping die hoger is dan de erfgrens. Hoogte van de overkapping wordt 3,00mtr. Mag dit en indien ja moet hiervoor een omgevingsvergunning worden aangevraagd?
Schutting is niet meer in goede staat en is ook aan vervanging toe. Er gaat ook een aluminium zijwand van 3,00mtr tegen de schutting geplaatst worden.
Zijn de buren in de toekomst verplicht om de zijwand los te maken van de schutting zodat deze vervangen kan worden?
Zijn de buren ook verplicht om mee te betalen aan deze gezamenlijke schutting?
Zijn de buren verplicht om te zorgen dat ik geen last van wateroverlast heb?

Het antwoord op uw vragen hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke bouwvoorschriften van uw gemeente en de voorwaarden die in de erfdienstbaarheid staan als die van toepassing is. Hieronder probeer ik u een algemeen idee te geven van de mogelijke antwoorden.

1. Het bouwen van een overkapping hoger dan de erfgrens kan onder bepaalde voorwaarden zijn toegestaan zonder vergunning. Echter, dit varieert van gemeente tot gemeente en is afhankelijk van zaken zoals de maximale hoogte en oppervlakte van de overkapping en de afstand tot de erfgrens. In veel gevallen is voor een bouwsel vanaf 2,5 meter hoogte een omgevingsvergunning nodig. Het beste kunt u deze informatie bij uw eigen gemeente navragen.

2. Indien een schutting gezamenlijk eigendom is, kan deze in principe alleen vervangen worden met instemming van beide eigenaren. Wat betreft de nieuwe zijwand die tegen de schutting komt: in principe moet het mogelijk blijven om de schutting te vervangen. Als de zijwand dit belemmert, zullen de buren deze tijdelijk moeten verwijderen.

3. Als de schutting gezamenlijk eigendom is, zijn beide partijen in principe ook samen verantwoordelijk voor het onderhoud en de vervanging. Echter, dit kan aangetast worden door afspraken die gemaakt zijn bij de aankoop van het huis of later.

4. In principe moet iedereen ervoor zorgen dat zijn eigendom geen overlast veroorzaakt bij de buren. Als de nieuwe overkapping wateroverlast veroorzaakt, kunnen de buren hiervoor aansprakelijk zijn.

Dit is een algemene schetsing van de situatie en het kan zijn dat er specifieke regels of uitzonderingen van toepassing zijn in uw geval. Het zou verstandig zijn om specifieke juridische begeleiding te zoeken bij een jurist of advocaat om uw situatie verder te bespreken."
----------------
Let op! Dit gratis advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag