Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Aflossing schadevergoedingsmaatregel – dreigende hechtenis

Goedemiddag,
Mijn partner is een aantal jaren geleden een schadevergoedingsmaatregel opgelegd wegens flessentrekkerij. Hij is hoofdelijk verantwoordelijk voor de betaling van het schadevergoedingsmaatregelbedrag samen met twee medeplegers, die later dan hij zijn veroordeeld in een apart proces en ook nog eens in cassatie zijn gegaan. Daardoor zijn ze veel later begonnen met de aflossing. Tegen die tijd heeft mijn partner alleen al 1/3 van het vonnisbedrag afgelost.
Vorige maand heeft mijn vriend een brief ontvangen van het CJIB waarin ze van hem verlangen dat hij de komende vijf jaar bijna € 200 per maand aflost i.v.m. de verjaring van de zaak. Dat is aanzienlijk meer dan de € 75 per maand die we tot nu toe hebben afgelost. Dat was al een hele hap was uit onze portemonnee omdat we van een bijstandsuitkering leven. Als hij niet betaalt, krijgt hij een zgn. "vervangende" hechtenis. Hij ziet daar verschrikkelijk tegen op i.v.m. zijn angststoornissen.
Is er een manier on (te proberen) het CJIB te bewegen om met een lager bedrag akkoord te gaan? En als mijn vriend toch te gevangenis in moet, wordt er rekening gehpuden met het al afgeloste deel? Zo ja, hoe precies?
Alvast bedankt voor uw antwoord.
Met vriendelijke groet,

Ten aanzien van uw eerste vraag; het CJIB heeft een bepaald beleid wat betreft betalingsregelingen. Ze staan meestal open voor een aanpassing van de betalingsregeling, maar dit hangt af van de individuele omstandigheden. Het is belangrijk om een overtuigend bezwaar te sturen waarin u aantoont dat u echt niet in staat bent om de huidige maandelijkse betalingen te doen. Hierbij kan het helpen om duidelijke documentatie van inkomsten, uitgaven en eventuele schulden te leveren. Een jurist of advocaat kan u helpen bij het opstellen van dit bezwaar.

Wat betreft het tweede deel van uw vraag; als de schadevergoedingsmaatregel niet volledig betaald wordt, kan vervangende hechtenis opgelegd worden. Tijdens deze hechtenis blijft de schuld echter bestaan en wordt het bedrag dat wel al betaald is, in principe niet verrekend met de duur van de (vervangende) hechtenis. Dit omdat de hechtenis bedoeld is als wettelijke drukmiddel om betaling af te dwingen en niet als alternatieve vorm van schuldaflossing.

Dit is een complexe situatie en ik adviseer u dringend om hulp te zoeken bij een gespecialiseerde jurist of advocaat. Zij kunnen u specifieker advies geven op basis van uw unieke omstandigheden.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag