Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Afhandeling huur appartement

Ik heb een aantal jaren een appartement gehuurd. Hier ben ik uit gegaan op 14 november. Er is toen met de makelaar besproken dat ik de volledige maand huur moest overmaken van de maand Nov. Aangezien ik 14 november al uitgetrokken was zou ik de helft van de maand teruggestort krijgen. De makelaar is sindsdien zeer slecht bereikbaar. Ik heb tot op heden geen formulier van de sleuteloverdracht ontvangen en krijg geen reactie wanneer ik de overtollige huur kan terugverwachten. Binnen welke termijn is het wettelijk verplicht dat ik de huur terug krijg? En vanaf welk punt is het verstandig om verdere stappen te nemen?

In het Nederlandse huurrecht is er geen specifieke termijn vastgelegd voor de teruggave van de teveel betaalde huur na de beƫindiging van een huurcontract. Echter, volgens algemene rechtprincipes dient dit redelijkerwijs zonder onnodige vertraging te gebeuren. Wat als redelijk wordt beschouwd, hangt af van de omstandigheden.

Om verdere stappen te ondernemen, zou ik je aanraden eerst een schriftelijke herinnering te sturen naar de makelaar of verhuurder. In deze brief dien je het teveel betaalde bedrag, de overeengekomen datum van vertrek, elke andere relevante informatie en een redelijke termijn voor betaling (bijvoorbeeld 14 dagen) te noemen. Zorg ervoor dat je een kopie van deze brief bewaart.

Als je na deze termijn nog steeds geen reactie of betaling hebt ontvangen, kun je overwegen juridische stappen te ondernemen. Hiervoor kun je het beste een jurist of advocaat inschakelen. Mogelijke juridische stappen kunnen bestaan uit het starten van een procedure bij de huurcommissie of de kantonrechter - afhankelijk van de hoogte van de vordering en de specifieke omstandigheden.

Een andere optie kan zijn om via het Juridisch Loket hulp in te schakelen. Zij kunnen je adviseren over de beste vervolgstappen en je eventueel in contact brengen met een gespecialiseerde jurist of advocaat.

Vergeet niet om alle communicatie die je met de verhuurder of makelaar hebt gehad en documenten met betrekking tot het huurcontract en de betalingen te bewaren. Dit zal nuttig zijn voor de jurist of advocaat om jouw situatie volledig te begrijpen.

Let op, dit advies is alleen bedoeld als algemene leidraad en vervangt geen juridisch advies. Het kan verstandig zijn om professioneel juridisch advies in te winnen."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag