Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Afgelopen week heb ik in 2-voud een door mijn werkgever getekend contract gekregen,het contract moet ik nog tekenen. Na 3 contracten voor bepaalde tijd is deze voor onbepaalde tijd.
Kan mijn werkgever om wat voor reden dan ook dit nieuwe contract nog 'annuleren'?

Geachte vraagsteller,

Jouw werkgever kan zijn aanbod tot het aangaan van een arbeidsovereenkomst herroepen tot het moment waarop jij het aanvaard hebt, hetgeen zal gebeuren door ondertekening van de arbeidsovereenkomst. Het is dus zaak om de arbeidsovereenkomst zo snel mogelijk te tekenen. Indien jouw werkgever daarna het nieuwe contract wil beƫindigen dan dient hij zich te houden aan de normale ontslagregels.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller,
Ik ben het niet eens met mr. Suters. Werkgevers kunnen al aan toezeggingen gehouden worden. Slechts bij zeer hoge uitzondering is werkgever m.i. niet gebonden aan deze reeds aangeboden en door hem ondertekende arbeidsovereenkomst. De overeenkomst zal overigens waarschijnlijk ook al mondeling zijn aanvaard en daarmee tot stand zijn gekomen. Mede ondertekenen is waarschijnlijk niet meer dan een formaliteit.

Beoordeel dit antwoord:

Het klopt dat werkgevers gehouden kunnen worden aan toezeggingen. Echter, in dit geval is er sprake van een aanbod tot het aangaan van een arbeidsovereenkomst. Een aanbod kan ingetrokken worden tot het is aanvaard of tot de termijn verstreken is waarvoor het is gedaan. Gelet op de formulering van de vraagstelling heb ik de indruk dat de vrees bestaat dat de werkgever zijn aanbod herroept. In de vraagstelling staat niet dat er al mondeling aanvaard is. Dus een advies dat is gebaseerd op de aanname dat dit waarschijnlijk wel het geval, zoals mr. Doomernik dat doet, lijkt mij risicovol. De meest effectieve handelwijze op basis van de door de vraagsteller verstrekt informatie blijft m.i. de ondertekening van de overeenkomst.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller,
De redenering van mr. Suters geldt in het algemene contractrecht, maar deze in het arbeidsrecht volgende zou u de overeenkomst aantoonbaar moeten hebben getekend en aantoonbaar bij de werkgever hebben bezorgd. Dat zou betekenen dat u de getekende overeenkomst zou moeten faxen en/of per aangetekende brief moeten versturen of werkgever moeten laten tekenen voor ontvangst... Bovendien houdt de redenering in dat als u eerst een toezegging ontvangt, bijv. per mail, dat u sterker zou staan, dan wanneer u - volgend op de toezegging(!)- de uitwerking daarvan in contractvorm ontvangt. Dat lijkt mij onrealistisch en in lijn met de rechtspraak.

Beoordeel dit antwoord:

Het Hof leeuwarden heeft zich over deze materie gebogen op 19 december 2007. De hoofdregel uit het arrest is als volgt:
Een herroepelijk aanbod kan worden herroepen zolang het niet is aanvaard. Daarbij heeft te gelden dat het - onder omstandigheden - naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar kan zijn dat de werkgever, die een dergelijk aanbod heeft gedaan, zich erop beroept dat zijn aanbod niet tijdig (voordat het werd herroepen) is aanvaard; alsdan kan door het alsnog aanvaarden van dat aanbod een overeenkomst totstandkomen. De rechter dient, gegeven de formulering "naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar" bij toepassing van die maatstaf de nodige terughoudendheid betrachten (zie HR 19 maart 2004, NJ 2006,54).

Van belang voor deze casus lijkt mij dan ook of de medewerker een bepaalde tijd heeft gekregen om de overeenkomst te tekenen (termijn van aanvaarding), en welke redenen de werkgever eventueel aanvoert om het aanbod te herroepen.
Ik merk nog op dat het momenteel om een hypothetische situatie gaat.
Denkbaar is er al veel, soms is de praktijk nog fantasierijker.

Beoordeel dit antwoord:

Ik stond op het punt om naar dit arrest van exact 5 jaar geleden te verwijzen ter ondersteuning van mijn advies. Voorkomen is beter dan genezen. Het is overigens ook niet nodig om de getekende overeenkomst te faxen en/of per aangetekende brief te versturen. Er is de theorie en er is de praktijk. Een advies moet toepasbaar zijn in de praktijk en het gewenste effect sorteren. Dus als u bang bent dat uw werkgever zijn aanbod herroept, dan volstaat een korte email naar de werkgever ('Dank voor uw aanbod tot het aangaan van een arbeidsovereenkomst, dat ik bij deze graag aanvaard'.) om de overeenkomst perfect te maken. Maar u kunt de overeenkomst ook gewoon tekenen en afgeven bij uw werkgever.

Beoordeel dit antwoord:

Geachte vraagsteller,
Hopelijk is voor u e.e.a. inmiddels opgelost. Voor de andere juristen merk ik nog op: 1 arrest is niet zaligmakend en een email zonder ontvangst-/leesbevestiging zal als bewijs niet volstaan.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag