Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Afdwingen ontslag door relatiebeding?

Samen met mijn man heb ik een nieuwe woning gekocht en bij mijn huidige werkgever aangegeven begin volgend jaar ergens weg te gaan. Ik heb nog geen ontslag ingediend. Arbeidsvoorwaarden rond met nieuwe werkgever, echter staat het relatiebeding in de weg. Hier waren beide directeuren goed over in gesprek en nu willen ze niet doorzetten zonder ontslagbrief. En nieuwe werkgever kan een jaar weinig met mij met het relatiebeding dat in mijn contract staat. Om een ontslag af te dwingen zijn ze me nu aan het pesten, moet ik mijn auto inruilen voor een andere auto en geven ze aan dat ik teveel kilometers gereden heb privé en mag ik dit jaar 0 kilometer privé meer rijden ineens. Ik wil graag vragen of jullie mij kunnen helpen met de rechten en plichten die ik heb om hier uit te kunnen komen.

Ik begrijp dat dit een vervelende situatie voor je kan zijn. Het is belangrijk om te weten dat je rechten als werknemer beschermd zijn onder het Nederlandse arbeidsrecht.

Een relatiebeding beperkt je om na het einde van je dienstverband zakelijke relaties aan te gaan met relaties van je (ex-)werkgever. Het is bedoeld om de belangen van de werkgever te beschermen, maar mag niet zodanig restrictief zijn dat het je onredelijk beperkt in je vrijheid om na het einde van het contract elders te werken. De exacte reikwijdte hangt af van de formulering in je contract en de uitleg die daaraan in de rechtspraak wordt gegeven.

Wat betreft het afdwingen van ontslag, is het niet toegestaan voor je werkgever om je werkzaamheden dusdanig te veranderen met als doel om een ontslagsituatie te forceren. Dit kan worden beschouwd als slecht werkgeverschap. Als je denkt dat dit het geval is, is het verstandig om zo veel mogelijk bewijs te verzamelen, zoals e-mails, notities van gesprekken, etc.

Een van de oplossingen is om in gesprek te gaan met je huidige werkgever en een voorstel te doen om gezamenlijk het dienstverband te beëindigen middels een vaststellingsovereenkomst. Hierin kan je ook afspraken maken met betrekking tot het relatiebeding.

Mag ik je ten slotte op het hart drukken dat dit een complexe situatie betreft met mogelijk ingrijpende gevolgen voor je rechtspositie en inkomenssituatie. Het is daarom raadzaam om specifiek juridisch advies in te winnen bij een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat om je belangen optimaal te behartigen.

Bovenstaande informatie is algemeen van aard en is gebaseerd op de situatie zoals je die hebt geschetst. De precieze uitkomst van juridische procedures kan echter sterk afhangen van de details van je persoonlijke situatie. Een jurist of advocaat kan je voorzien van advies specifiek voor je situatie."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Mogen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen?
Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag