Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Actie problemen met psychotische buurman?

Al maandenlang probeer ik mijn voet tussen de deur te krijgen bij alle hulpinstanties vanwege mijn psychotische buurman die als een een-mans-leger de hele buurt terroriseert. Fysieke/mentale bedreigingen, agressief rijgedrag, vandalisme aan eigendommen en die van de woningcorporatie is dagelijkse kost. Om een voorbeeld te geven; in augustus heeft hij geprobeerd de deur van mijn woning te forceren door om 09:00 mijn deur in te trappen terwijl ik lag te slapen. Ik voel mij onveilig in mijn eigen woning, mijn moeder en vriendin durven niet meer bij mij op visite te komen. Dit zorgt voor enorm veel stress, ook mijn boven- en onderbuurvrouw durven niet zonder begeleiding het complex te betreden en/of te verlaten. Er wordt door hem vanuit het appartementencomplex geschreeuwd naar nietsvermoedende mensen die buiten lopen. De buurtbewoners van de koophuizen laten hun kinderen niet meer buitenspelen, zijn bang en staan op scherp. Ik heb aangifte gedaan van bedreiging, deze zaak is geseponeerd. Voor het intrappen van de deur mocht ik geen aangifte doen, dit omdat ik in een huurwoning woon.
Nadat mijn moeder fysiek is mishandeld op 23-10-23 heerst er een duistere energie over het appartementencomplex, als een tikkende tijdbom. Het is onbegrijpelijk dat iemand van deze gradatie geestelijke ziekte in een sociale huurwoning mag wonen met vijf andere huishoudens waar maar een in- en uitgang is. Mijn moeder heeft blijvend letsel opgelopen na de aanvaring met hem. Deze zaak is door het OM opgepakt na de aangifte van mijn moeder, deze zaak komt voor in februari 2024 samen met meer lopende zaken tegen bovengenoemde. Voor nu is er een contactverbod, maar bovengenoemde zoekt al de confrontatie op en heeft geen boodschap aan opgelegde restricties. De woningcorporatie doet weinig tot vrijwel niets aan de overlast/bedreigingen, volgens de woningcorporatie is een dossiervorming nodig om iemand, zelfs van deze gradatie, uit woning te plaatsen. Dit proces is al in werking gezet maar het lijkt of de woningcorporatie een oogje dichtdoet. Wel zijn veel buurtbewoners actief met melden, zowel bij huurcorporatie als bij de politie en GGD/GGZ. Er is angst om de woning te betreden en/of te verlaten en er is angst in de buurt voor escalatie van zeer gewelddadig gedrag. Ikzelf ben bereid om te verhuizen, niet alleen voor de veiligheid van mezelf, ook van degene die mij dierbaar zijn. Maar een woning met urgentie is geen optie volgens de woningcorporatie, deze willen mij niet bijstaan. De woningcorporatie vertelt mij rustig te blijven en (agressief) afwijkend gedrag van mijn buurman te negeren. De woningcorporatie heeft een zaak lopen tegen bovengenoemde maar vertellen niet vanwege privacy beleid wat er besproken wordt. Een contract van gedragsregels is niet opgelegd door de woningcorporatie, wat vreemd is bij deze afmetingen. Bij de politie is de buurman geen onbekende, ook bij de GGZ/GGD zijn ze al jaren bezig bovengenoemde de juiste hulp te bieden, deze worden niet aanvaard. Ook medicijnen worden niet genomen, wel wordt er actief drugs gebruikt. Hij moet begeleid wonen, waar hij geen storende en bedreigende factor is van mensen die meedraaien in de maatschappij. Ik vind het belangrijk de voorgeschiedenis zo gedetailleerd mogelijk te vertellen zodat u inhoudelijk weet welk probleem er speelt. Omdat mijn zaak geseponeerd is ben ik alsnog op zoek naar juridische hulp, dit probleem moet opgelost worden. Door de betrokken partijen (woningcorporatie, politie en GGZ) wordt je van het kastje naar de muur gestuurd, er komt geen oplossing in beeld en het huidige probleem speelt tot de dag van vandaag. Mijn eerste vraag is; kan het juridisch loket hulp bieden bij het uit huis plaatsen van de psychotische buurman? Mijn tweede vraag is; kan het juridisch loket de woningcorporatie dwingen mij een andere woning aan te bieden van dezelfde prijs en kwaliteit?

Dit klinkt als een bijzonder moeilijke en stressvolle situatie. Ik zal proberen om advies te geven op basis van hetgeen u heeft beschreven met betrekking tot het Nederlands recht.

1) Uit huis plaatsen van de psychotische buurman:
Over het algemeen is het zo dat, als een huurder zich misdraagt, de verhuurder een procedure bij de rechter kan starten om het huurcontract te laten ontbinden. In dergelijke procedures is het van groot belang om de overlast goed te documenteren.
U heeft aangegeven dat de woningcorporatie van uw buurman al een dossier opbouwt, wat in lijn lijkt te zijn met deze procedure. Het kan nuttig zijn om juridische hulp te zoeken om dit proces te versnellen, zodat de woningcorporatie sneller kan handelen. Een advocaat kan u hierbij helpen.

2) Woningcorporatie dwingen om u een andere woning aan te bieden:
Het verplichten van een woningcorporatie om een alternatieve woning aan te bieden kan een lastige zaak zijn. Woningcorporaties hebben doorgaans beleid opgesteld over wanneer een huurder recht heeft op een andere woning. Juridisch gezien zou u kunnen argumenteren dat de woningcorporatie zijn zorgplicht heeft geschonden als zij niet adequaat hebben gehandeld op uw meldingen van ernstige overlast en geweld.
Een advocaat kan u hierbij assisteren en het is raadzaam om ook dit juridisch te laten toetsen, om na te gaan of er mogelijkheden voor u zijn.

Nogmaals, dit is algemeen advies en mogelijk niet volledig toepasbaar op uw situatie. Elk geval is uniek en ik raad u aan een jurist of advocaat te benaderen voor professionele rechtsbijstand."
----------------
Let op! Dit gratis advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag