Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Actie ondeugdelijke koop auto?

Ik heb op 1 juni 2023 een tweedehandsauto gekocht. Deze ging binnen twee weken kapot, de ANWB constateerde kapotte zuiger, was niet veilig om verder te rijden. De auto is door een berger naar de autogarage gebracht. Hier zou de auto gerepareerd worden. Er was wel een aanbetaling van 1500 euro nodig voor onderdelen. Deze heb ik betaald. Echter werd de auto niet gerepareerd en heb ik op 6 september op advies van de Bovag een ingebrekestellingsbrief gestuurd met een termijn van twee weken om de auto alsnog te repareren. Echter nog steeds geen enkele reactie. Dus de zaak aangeleverd bij de geschillencommissie. Ook hier nog geen reactie van gekregen op de zaak. Op 17 oktober een brief gekregen van de politie met het verzoek of ik het nummer op de brief wilde bellen. Dit gedaan, ik kreeg de eigenaar van het pand aan de telefoon. Deze wist te vertellen dat de baas van de autogarage huurachterstanden heeft en dus uit het pand gezet is. Mijn auto zou daar nog staan. Echter vertelde de eigenaar van het pand dat de motor, versnellingsbak en intercoolerpakket van mijn auto verkocht is door de eigenaar van het autobedrijf. Politie gebeld en deze zei dat ik geen aangifte kon doen van verduistering omdat het een juridische zaak is. Vandaar dat ik u nu aanschrijf. Dit is een beknopte versie van wat er het afgelopen jaar gebeurd is. Uitgebreide versie en bewijsmateriaal heb ik allemaal bij de hand. Graag hoor ik of u mij kan helpen in deze zaak, ik ben ruim 10 duizend euro kwijt en heb een kapotte auto met missende onderdelen.

Het lijkt erop dat u wellicht een situatie van non-conformiteit hebt als gevolg van de verwerving van de tweedehandsauto. Dit houdt in dat de auto niet de eigenschappen bezit die u op grond van de koopovereenkomst mocht verwachten. In Nederlandse recht is dit geregeld in het Burgerlijk Wetboek, artikel 7:17. U hebt maatregelen genomen door de verkoper een redelijke termijn te geven om het probleem op te lossen (het versturen van de ingebrekestellingsbrief) en door de zaak aan te melden bij de geschillencommissie.

Daarnaast lijkt er vanwege de verkoop van onderdelen van uw auto door de garage ook sprake te zijn van onrechtmatige daad, geregeld in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek. Het is begrijpelijk dat u in dit geval aangifte wilt doen van verduistering.

Mijn advies is om juridische bijstand te zoeken. U kunt overwegen een advocaat in te schakelen die gespecialiseerd is in consumentenrecht of verbintenissenrecht. Deze kan u specifiek adviseren over de te nemen vervolgstappen en eventueel een civiele procedure starten tegen de betrokken partijen. Ook kan een advocaat u helpen om uit te zoeken of u een zaak heeft voor de politie – ondanks hun eerdere reactie.

Houd er rekening mee dat dit een oriënterend advies is en geen vervanging voor juridisch advies van een gespecialiseerde advocaat of jurist. Bovendien kan de exacte juridische situatie afhangen van details die niet in uw vraag staan vermeld. Het is daardoor altijd raadzaam om professionele juridische hulp te zoeken."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag