Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Actie na teruggevonden verloren rijbewijs?

Een cliënt was zijn rijbewijs verloren, heeft dit doorgegeven bij de gemeente, vond het rijbewijs terug, is gaan rijden en kreeg een boete terwijl hij wel het rijbewijs kon laten zien. Klopt dit?
Wat kan cliënt doen om van de boete af te komen en weer gewoon te kunnen rijden met zijn rijbewijs?

Allereerst een toelichting: als een rijbewijs als verloren of gestolen is gemeld, dan wordt deze door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) ongeldig verklaard. Hierdoor mag er niet meer met dit rijbewijs worden gereden, ook al wordt het later toch nog teruggevonden. Wanneer men dan toch gaat rijden met het ongeldig verklaarde rijbewijs, kan dat een bekeuring opleveren. Dit lijkt gebeurd te zijn in het geval van uw cliënt.

In principe kan de boete niet worden kwijtgescholden omdat uw cliënt zich niet aan de regels heeft gehouden door te rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs. Echter, uw cliënt kan wel proberen om, in geval van een boete, bezwaar te maken tegen de sanctie. Dit moet echter wel onderbouwd worden en de kans op succes is niet gegarandeerd.

Om verder te kunnen rijden, zal uw cliënt een nieuw rijbewijs moeten aanvragen bij de gemeente. Het oude, ongeldig verklaarde rijbewijs, is niet meer rechtsgeldig, zelfs al is het fysiek teruggevonden.

Voor specifieke juridische bijstand kan het aan te raden zijn om een jurist of advocaat te raadplegen die ervaring heeft met deze kwesties."

----------------
Let op! Dit oriënterend advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag