Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Achternaam wijzigen met meerdere nationaliteiten?

In 2017 is de ongeboren vrucht door vader bij een Nederlandse gemeente erkend (erkenningsakte) incl. handtekening biologische moeder en vader. keuze achternaam vader, nationaliteit Nederlander.
Kind is in mei 2018 geboren in Duitsland, moeder geeft kind in Duitsland zonder vader en kennisgeving van bestaande erkenningsakte kind aan, geboorteakte alleen naam moeder en achternaam moeder. Volgens moeder was erkenningsakte niet rechtsgeldig in Duitsland (leugen) hierdoor eenhoofdig gezag moeder. We woonde ten tijde geboorte samen in Duitsland zonder samenlevingscontract.
2019 relatie verbroken en ik als vader ging met kind naar Nederland terug. Moeder keek nauwelijks om naar kind. 2019 erkenningsakte beëdigd laten vertalen en hierdoor bij de gemeente in Duitsland geboorte akte kind daardoor kunnen wijzigen met mij als vader erop helaas niet de achternaam gewijzigd alleen juridisch vaderschap. 2021 kort geding woonadres kind bij vader in Nederland toegewezen.
2021 kind ingeschreven in Nederlandse gemeente met nationaliteit Nederlandse op BSN nr en woonadres bij vader. Achternaam moeder werd aangehouden i.v.m. nog lopende bodemprocedure.
2022 bodemprocedure. bij verstek geen enkel contact moeder, erkenningsakte 2017 en vaderschap juridisch nogmaals bevestigd. Moeder uit gezag ontheven, vader alleen hoofdig gezag over kind.
Wil nu in belang van kind daar er geen contact is met Duitse moeder en zij totaal uit zicht is, achternaam ook volgens de erkenningsakte laten wijzigen op inschrijving brp en eventueel aan te vragen id kaart kind in de op de akte achternaam vader. Volgens gemeente is dit niet mogelijk daar het kind ook de Duitse nationaliteit heeft welke niet zichtbaar is in brp waar dus Nederlands alleen staat. Dus volgens gemeente moet ik een naamswijziging bij de burgerlijke stand geboorte kind in Duitsland aanvragen waar de geboorteakte (onder valse verklaring moeder ) is opgemaakt. Tevens wist ik niets van zijn dubbele nationaliteit. Welke stappen kan ik nemen: Moet ik eerst familienaam (achternaam) in Duitsland laten wijzigen en hoe werkt dat of dient Nederlandse gemeente de akte ongeacht ook Duitse tweede nationaliteit maar met het vonnis van de Nederlandse rechter waarin erkenningsakte rechtsgeldig wordt verklaard toepassen ook t.a.v. achternaam gekozen met toestemming handtekening moeder en vader tijdens zwangerschap. Duitse nationaliteit, kan ik die opzeggen? Hoe dan en wanneer voor naamswijziging zodat Nederland de erkenning dient te honoreren of na de naamswijziging? In deze is het van cruciaal belang voor het kind daar hij nu aangesproken wordt met een achternaam van zijn biologische moeder op school en bij artsen, GGD. Hij is te jong om daar mochten vragen komen waarom hij anders heet als ik zijn vader maar ook eventuele aanstaande broertje of zusje wel mijn naam zullen krijgen en ook hij de nieuwe partner die al 2 jaar voor hem zorgt nu met mama aanspreekt en ook bewust nooit een andere moeder heeft gekend. Wij komen er niet uit i.v.m. zoveel aparte grensoverschrijdende regels en zouden graag weten welke stap we hierin eerst en verder dienen te nemen.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag