Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Aanvulling eerdere vraag betreffende lekkage schoorsteen en kostenverdeling.

Het antwoord was helder en duidelijk maar heb nog een aanvulling op de 1e vraag. (zie onderaan voor oorspronkelijke vraag).
Wij hebben al eerder bij de buren aangegeven dat wij de kosten willen dragen, dit is vastgelegd via Whatsapp.
Mijn vraag betreft het volgende: het delen van de kosten is ontstaan nadat de dakdekker aangaf dat daar een wet voor is die u nu ook noemt.
Kan bijvoorbeeld een rechter verwijzen naar het feit wij al aangegeven hebben de kosten te willen dragen?

1e vraag:
''Lekkage aan 1 kant gedeelde schoorsteen, kosten verdelen?
Wij delen met de buren een schoorsteen welke aan onze kant lekt, meerdere dakdekkers hebben hiernaar gekeken en allen geven aan dat de schoorsteen vervangen moet worden in verband met grote scheuren in stenen en slecht voegwerk, inmiddels lekt het ook dusdanig dat het een noodzaak geworden is. Echter geven de buren aan dat ze de kosten niet willen delen gezien het aan hun kant niet lekt.
Wat zijn onze rechten betreffende deze kosten, kunnen wij de buren verplichten een deel mee te betalen?''

Communicatie via bijvoorbeeld WhatsApp kan juridisch bindend zijn, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Belangrijk is ten eerste dat de gemaakte afspraken voldoende gespecificeerd zijn - er moet duidelijk uit te halen zijn wat precies de overeenkomst is. Ten tweede moet het voor de ontvanger van het bericht duidelijk zijn dat de ander de intentie heeft om die afspraak juridisch bindend te laten zijn.

Het is dus mogelijk dat de rechter verwijst naar jullie eerdere communicatie waarin jullie aangeven de kosten te willen dragen. Een rechter zal dan kijken naar de exacte inhoud van de communicatie, de context waarin het is gezegd en de bedoelingen van jullie als partijen, om te bepalen of jullie inderdaad (deels of volledig) aansprakelijk zijn voor de kosten.

Maar het is ook belangrijk om te weten dat de verplichting om de kosten te dragen op basis van het burenrecht (artikel 5:62 BW) en daaraan asociërende jurisprudentie, niet vanzelfsprekend afhangt van de plek waar de schade zich voordoet. In jullie geval kan het dus zijn dat de buren, zelfs als de lekkage aan één kant zou plaatsvinden, nog steeds verplicht zijn om mee te betalen aan de reparatiekosten.

Ik zou je daarom willen aanraden om met een juridisch adviseur of een advocaat om te tafel te gaan, zodat zij jullie situatie specifiek kunnen beoordelen en jullie kunnen helpen met het maken van de beste vervolgstappen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag