Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Aanvaarden erfenis moeder

Mijn moeder is vorige week donderdag 23 december overleden.
Mijn moeder heeft drie kinderen en ik ben de jongste van de drie jongens.
Mijn moeder heeft nooit geen openheid van zaken gegeven wat betreft haar financiën aan zowel mij als mijn middelste broer.
Daardoor durf ik het niet aan de erfenis te aanvaarden omdat ik niet weet of ze ook schulden heeft.
Nu heb ik begrepen van mijn middelste broer dat als je meehelpt een woning of in dit geval het verzorgingstehuis waar mijn moeder lag helpt te ontruimen dat je automatisch de erfenis accepteert, wat dus niet mijn intentie was.
We kregen meteen na het overlijden van mijn moeder de boodschap van het verzorgingstehuis dat deze binnen een week moet worden ontruimd en heb ik misschien heel naïef samen met mijn oudste broer haar kamer ontruimd in het verzorgingstehuis omdat er haast bij geboden was.
En ook was dit de wens van mijn moeder ze wilde graag dat we dat samen deden, de middelste broer wilde niet meehelpen.
Ik heb me alvorens mijn moeder overleed niet verdiept vanwege tijdgebrek in juridische zaken omtrent een eventuele erfenis omdat ik momenteel zelf midden in een verhuizing/verbouwing zit.
Ook zou ik graag een aantal persoonlijke bezittingen van haar willen hebben.
Mijn oudste broer regelt haar financiën en weet dus exact hoe mijn moeder er financieel voorstaat maar hij geeft geen openheid van zaken waardoor ik wantrouwend ben op dit moment.

Nu is mijn vraag;

Kan ik nu ik heb geholpen met ontruimen van haar kamer in het verzorgingstehuis nog steeds de erfenis van mijn moeder verwerpen?
Ik hoef geen geld maar zou wel graag een aantal bezittingen van mijn moeder willen hebben als aandenken, is dit ook mogelijk zonder de erfenis te aanvaarden?
Kan ik als jongste zoon ook inzicht krijgen in de financiën van mijn moeder zowel haar vermogen als haar (eventuele) schulden zodat ik zelf de keuze kan maken of ik de erfenis wel of niet aanvaard en zo ja hoe kan ik dat bewerkstelligen?

Alvast bedankt voor uw antwoord,

Met vriendelijke groet,

Allereerst gecondoleerd met uw verlies.

Ik kan me voorstellen dat er nu veel vragen zijn door de situatie.

Een erfenis kan onder bepaalde omstandigheden al aanvaard worden door u te gedragen als erfgenaam. Dit kan zijn door het verdelen of verkopen van de spullen e.d. Dit zijn handelingen die nadelig kunnen zijn voor eventuele schuldeisers. U doet dan iets met goederen die nog geld waard kunnen zijn. Dit zal van de specifieke omstandigheden afhangen.

Hier speelt mee dat de woning in het tehuis ontruimd moest worden. Weet u wat er met de spullen is gebeurd?

Een erfenis kan ook beneficiair (alleen als er wat overblijft) worden aanvaard.
https://www.juridischloket.nl/familie-en-relatie/erfenis/beneficiair-aanvaarden/

Er zijn mogelijkheden om inzicht te verplichten in bepaalde (bewijs)stukken wanneer deze bij een bepaalde partij berusten. Dit heet de exhibitieplicht (art. 843a Rv).

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen als u vragen heeft.

Beoordeel dit antwoord:

Er bestaan voor de vraag of u de erfenis heeft aanvaard ja dan nee, verschillende te onderscheiden handelingen, de beheers en beschikkingsdaad. Een beheersdaad is bijvoorbeeld de woning ontruimen, de spullen afzonderlijk opslaan, de begrafenisverzekeraar in kennis stellen van het overlijden: een daad van beschikking is bijvoorbeeld verdeling van de erfboedel of van bepaalde stukken, de huur opzeggen en het huis opleveren. Het eerste wordt niet, het tweede wel als een daad van aanvaarding gezien.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag