Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Aansprakelijkstelling dakdekker vernieuwing dak?

Vorig jaar hebben wij een huis gekocht met een losstaande garage. Het platte dak van de garage was slecht, dit hebben wij door een dakdekker laten vervangen in augustus 2022. Vrij snel daarna, bij de eerste regenbui, begon het dak te lekken en bleek het water niet goed weg te lopen (het dak was niet op afschot gelegd). Dit vrijwel meteen aan de dakdekker kenbaar gemaakt. Onder garantie (10 jaar) heeft hij de lekkages gerepareerd.
Vrij kort daarna bleek het dak wéér te lekken, er bleef namelijk ook steeds meer water op het dak liggen. De dakdekker beweert met mijn goedkeuring het dak niet op afschot te hebben gelegd, in ruil voor een korting, na een hoop discussie over wel/niet (ik weet zeker dat hij dit nooit gezegd heeft, hij beweert van wel) hebben wij afgesproken dat hij het dak op afschot kwam leggen voor het bedrag dak wij als korting ontvangen hadden. Hij heeft in oktober 2022 het dak op afschot proberen te leggen.
Na het op afschot leggen van het dak en het opnieuw repareren van lekkages in oktober 2022, bleek vrij snel erna opnieuw dat er lekkages waren. Daarbij was het dak niet goed op afschot gelegd (er blijft na een goede regenbui nog steeds zo'n 5/6 cm water op het hele platte dak liggen). De dakdekker erop aangesproken dat het dak nog steeds niet op afschot lag, uiteindelijk ook besloten om hier niet voor te betalen.

De dakdekker is uiteindelijk in december 2022 voor het laatst langs geweest om de lekkages te repareren. Het ging 6 maanden een soort van goed (het was vochtig in de garage, er zijn spullen beschimmeld. Maar de lekkages leken op het oog te zijn gestopt), tot een week geleden.

Na een periode van droogte, is het bij de eerste goede bui in juni 2023 weer raak. Bij binnenkomst op woensdagochtend 21 juni 2023 staat de garage weer helemaal blank en komt het water op veel plekken door het dak heen. Inmiddels zijn wij het vertrouwen in de dakdekker verloren dat reparaties zinvol zullen zijn, immers is hij vaak langs geweest om het te repareren. Echter heeft hij in onze optiek slecht werk geleverd met het vervangen van dit dak.
Na de laatste lekkage hebben wij de dakdekker op maandag 26 juni 2023 laten weten weten dat het dak voor de zoveelste keer lekt, dat wij geen vertrouwen meer in hem hebben en een andere dakdekker willen laten komen om het dak opnieuw te vervangen. Daarnaast hebben wij voorgesteld om een financiële regeling af te stemmen zonder tussenkomst van een advocaat/rechter.
De dakdekker heeft gisteren (dinsdag 27 juni 2023) echter laten weten mijn bericht van de dag ervoor onaanvaardbaar te vinden, mij te beschuldigen van afpersing. Verder stelt hij dat ik constant heb aangedrongen op kortingen (wat onjuist is). Hieruit krijg ik het beeld dat hij niet wil meewerken, eronder uit probeert te komen en mij met een slecht dak wil laten zitten. In mijn optiek is dit puur garantiewerk, echter is na de zoveelste poging van reparatie door de dakdekker mijn geduld en vertrouwen op.

Mijn vraag is of u kunt beoordelen wie er schuldig in dit verhaal is? Of het zin heeft om juridische stappen te ondernemen en hoe groot u mijn kansen acht.

Goedemorgen,

Vervelende situatie waar u in verkeert. Als u als consument een opdracht hebt laten uitvoeren (een dergelijke overeenkomst valt onder de term 'aanneming van werk'), dient het werk deugdelijk uitgevoerd te worden. U hoeft geen schade te verwachten, een jaar na uitvoering van het werk.

Wat uw rechten zijn, hangt af van wat over en weer is afgesproken. Denk aan wat uit Whatsappberichten blijkt, maar ook e-mails, een offerte, etc. Indien de aannemer stelt dat u een bepaald verzoek hebt gedaan, dient hij in de meeste gevallen aan te tonen dat dit zo is afgesproken.

De vraag of het zin heeft om juridische stappen te ondernemen is een eigen afweging, waarbij een kosten/baten analyse van belang is. Indien uw financiële schade naar aanleiding van de lekkages groot is, is een juridische procedure uiteraard een goede optie. Zonder enige documenten door te nemen, is het lastig om een inschatting te maken omtrent uw kansen. Neem gerust vrijblijvend contact op om uw zaak nader te bespreken.

Gr,

Dhr. mr. S. Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag