Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Aansprakelijkstelling bij verkoop ondeugdelijk product?
Ik wil graag zelfgemaakte haarspeldjes gaan verkopen welke geschikt zijn vanaf de babyleeftijd. De materialen die ik hiervoor gebruik importeer ik uit China. Er worden dus losse voorwerpen op deze haarspeldjes geplakt. De speldjes zijn niet bedoeld om mee te spelen.
Welke regels omtrent dit product gelden er? En in hoeverre kan ik aansprakelijk worden gesteld mocht er toch iets misgaan met een van de speldjes?
Het is belangrijk om te weten dat producenten en verkopers in Nederland een zogenaamde 'productaansprakelijkheid' hebben. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor de veiligheid van je producten. Als blijkt dat een product dat je verkoopt niet veilig is, en het veroorzaakt schade, dan kan je daarvoor aansprakelijk worden gesteld.
Zelfgemaakte haarspeldjes die bedoeld zijn voor baby's vallen onder de categorie 'producten voor kinderen onder de drie jaar'. Hiervoor gelden strenge regels. De producten moeten voldoen aan de Europese veiligheidsnormen (EN71) voor speelgoed. Ook al geef je aan dat de speldjes niet bedoeld zijn om mee te spelen, maar als het gaat om producten voor baby's, zijn deze normen meestal van toepassing.
De onderdelen op de speldjes mogen geen kleine onderdelen bevatten die los kunnen raken en riskeren verstikkingsgevaar. Ze mogen ook niet scherp zijn of schadelijke stoffen bevatten. Dit betekent dat je zeker moet weten dat de materialen die je uit China importeert veilig zijn.
Als je product niet voldoet aan de veiligheidsnormen en er gebeurt iets, zoals een kind dat stikt in een los onderdeel, kun je aansprakelijk worden gesteld. Het is dan ook essentieel om de veiligheid van je producten te waarborgen.
In dit geval, is het aan te raden om een deskundige te raadplegen om volledig zeker te zijn dat je voldoet aan alle veiligheidseisen. Dit kan een bedrijf zijn dat gespecialiseerd is in productveiligheid of een jurist of advocaat die gespecialiseerd is in productaansprakelijkheid.
Let ook op dat je duidelijke instructies en waarschuwingen bij je product voegt, zoals dat het niet bedoeld is om mee te spelen en dat het niet zonder toezicht door een volwassene mag worden gebruikt.
Je kunt je ook overwegen om een verzekering voor productaansprakelijkheid af te sluiten, voor het geval er toch iets misgaat.
Maar zoals ik al eerder opmerkte, voor definitieve bevestiging van dit advies is het verstandig contact op te nemen met een jurist of advocaat.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.