Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Aansprakelijkstelling bestuurder bouwbedrijf?

Op 13 februari 2023 overeenkomst gesloten met bouwbedrijf T. (bekend onder offertenummer: 253314). Daarin afspraak gemaakt over het aanschaffen, leveren en monteren van zonnepanelen van het merk JINKO. Daarvoor hebben wij een koopcontract afgesloten en getekend. De koopsom was € 5.569,81 euro. Ten behoeve van materiaalkosten heb ik op 17 februari 2023 een aanbetaling gedaan van 40% van de koopsom (betalingsbewijs aanwezig). De hoogte van die aanbetaling was: € 2.027,92 euro.

Op 14 maart 2023 ontving ik een e-mail met het bericht dat de zonnepanelen in de week van 8 mei geleverd zouden worden. In die week zou er ook een afspraak voor montage gemaakt worden. De zonnepanelen zijn niet geleverd en er is geen contact met ons opgenomen.
Ik heb hierover sinds 16 mei 2023 contact proberen te krijgen via het opgegeven telefoonnummer en e-mailadres van het bedrijf. Ik heb hierin gevraagd contact met mij op te nemen voor de afhandeling van de zonnepanelen. Echter heb ik sinds de e-mail op 14 maart 2023 niets meer van het bedrijf vernomen. Ik kan ook geen contact met hen opnemen via de website, want deze werkt niet meer.
Via het KvK register zag ik dat de bestuurder van het bedrijf een eenmanszaak heeft, waarop zijn adres, telefoonnummer en e-mail te zien is. Via die manier heb ik telefonisch contact opgenomen met hem, waarin hij het volgende zei.

Ik hoorde dat hij zei dat hij ooit een BV had opgericht met (behulp van) een vriend van hem, maar dat hij geen btw-nummer kreeg vanwege schulden. Hij zei dat vrienden van die vriend van hem hadden gevraagd om voor een onbekend bedrag gebruik te maken van zijn BV. Hij zei dat hij daarmee heeft ingestemd, omdat hij destijds geld nodig had. Hij zei dat hij diezelfde dag dat ik hem belde een ander persoon had gesproken die (ook) was opgelicht voor ca. 10.000 euro. Nadat ik zei dat ik hem wel aansprakelijk wilde stellen, zei hij dat dat toch niet kon, omdat het een BV is.

Desondanks heb ik de aansprakelijkstelling eind mei 2023 (met verzoek op terugbetaling van 2027 euro voor 14 juni) wel naar hem gestuurd, via de post en de mail. Telefonisch heb ik hem hierover gesproken en zei hij dat hij deze had ontvangen, maar dat zijn advocaat nu bezig is om de BV uit de lucht te halen. Er is inhoudelijk niet gereageerd op de aansprakelijkstelling.

Ik weet dat een bestuurder van een BV in eerste aanleg niet hoofdelijk aansprakelijk is, echter zie ik wel kans om hem - wegens wanbestuur of onbehoorlijk bestuur - hoofdelijk aansprakelijk te stellen. Vooral omdat het (lijkt mij) niet gebruikelijk is om je BV onbeheerd 'weg te geven' en dat je daarmee kan weten dat er onrechtmatig gebruik van gemaakt kan worden. Ik hoor graag wat ervoor nodig is en wat de juridische mogelijkheden/onmogelijkheden zijn, wat de vervolgstappen zijn en wat de mogelijke kosten zijn om deze persoon hoofdelijk aansprakelijk te stellen.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag