Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Aansprakelijk voor onderhoud aan de brandgang van het hele blok?

Momenteel woon ik al 14 jaar in mijn koophuis. De brandgang achter de achtertuin ligt er prima bij.
Verderop in de brandgang (ruim 10 huizen verder) liggen er inderdaad een paar tegel scheef en verzakt.
Nu lees ik overal dat we als eigenaren hier "gezamenlijk verantwoordelijk" voor zijn. Nu stelt een huurbaas, die een aantal huizen heeft in de hele blok dat we hier allemaal financieel voor aansprakelijk zijn. Zo ver ik weet ben ik alleen verantwoordelijk voor mijn stukje.
Nu heeft hij een offerte opgevraagd ergens, kosten ongeveer 27.000 euro. Hij rekent ook nog een bedragje voor hemzelf. (9 euro per huishouding) Of ik nu voor 31 december 225 euro wil betalen. Nu liggen er aan de hele blok 168 huizen, dus hij schrijf sowieso niet de waarheid.
De eerste brief was 9 december, met de vraag OF we hieraan mee wilden werken. Hier heb ik hem een e-mail op gestuurd dat ik het zonde vind om stukken die nog goed liggen opnieuw te leggen. Tevens heb ik aangegeven niet deel te willen nemen aan zijn project.
Nu deze brief (die 8 dagen onderweg is geweest, niet aangetekend) als we niet akkoord gaan voor 31 december, dreigt hij met een rechtszaak.
Nu is het "gezamenlijk" een vaag begrip. Tot hoe ver rijkt dat gezamenlijk? Een hele blok? Alleen de gang waar mijn deel in ligt?
En kan hij zo maar beslissen dat zijn bedrijf dit moet komen doen en moet ik hier dan blind voor betalen? Wat als hij volgend jaar besluit dat hij de tegels niet meer mooi vindt? Moet ik dan weer meebetalen? Ik vind het een vreemde gang van zaken.
Ik onderhoud mijn stuk (kostenloos voor de rest) hij besluit een veel te duur bedrijf in te huren, zonder overleg, dat is dan toch zijn probleem?
Zeker ook nog het tijdsbestek.
Wat zijn mijn rechten, maar ook mijn plichten?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag