Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Aanpassen van onregelmatigheidstoeslag

Onlangs heeft onze werkgever besloten om geen onregelmatigheidstoeslag meer toe te passen op onze slaapdienst omdat dit volgens de CAO GGZ (waar we niet bij aangesloten zijn maar wel hanteren) niet verplicht is.
Wij vroegen ons af of de werkgever dat zo maar kan doen. Mag een werkgever zonder overleg dit toepassen als dat de werknemer te kort doet?
Daarnaast heeft de werkgever meer dan 50 werknemers in dienst (al sinds 2022) maar nog geen ondernemingsraad opgesteld en is dit pas in 2024 van plan te realiseren... Mogen ze dan bovenstaande keuze wel maken?

Als wij in ons recht zijn om hier iets mee te doen, hoe kunnen we dit dan doen?

Het is belangrijk dat u weet dat werkgevers bepaalde veranderingen niet zomaar eenzijdig mogen doorvoeren. Dit is met name het geval bij wezenlijke elementen van een arbeidsovereenkomst, zoals salaris en toeslagen. Het verwijderen van een onregelmatigheidstoeslag kan worden gezien als een wezenlijke aanpassing van de arbeidsovereenkomst. Een dergelijke wijziging vereist normaliter de instemming van de werknemer.

Daarnaast is het opmerkelijk dat uw werkgever geen ondernemingsraad heeft, ondanks dat hij meer dan 50 werknemers heeft. Volgens de Wet op de ondernemingsraden (WOR) moet elke organisatie met 50 of meer werknemers een ondernemingsraad instellen. De ondernemingsraad heeft ook instemmingsrecht over voorgenomen besluiten die betrekking hebben op arbeidsvoorwaardelijke regelingen, zoals het wijzigen van toeslagen.

Indien u denkt dat u in uw recht staat en actie wilt ondernemen, zijn er een aantal dingen die u kunt doen. Ten eerste, neem contact op met uw vakbond, indien u daarbij aangesloten bent. Zij kunnen u adviseren en helpen bij het aangaan van gesprekken met uw werkgever.

Als u geen lid bent van een vakbond, of als u aanvullende ondersteuning nodig heeft, kan u overwegen om juridisch advies in te winnen. Dit kan u helpen te bepalen wat uw juridische opties zijn en wat de volgende stappen kunnen zijn.

Let wel, dit is slechts algemeen advies en omdat ik niet volledig bekend ben met uw specifieke situatie, is het raadzaam om contact op te nemen met een jurist of een gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaat voor meer specifiek advies.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag