Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Aanpassen convenant voorwaarden vertrek woning?

Een vriend heeft scheidingsconvenant ongeveer 1 jaar geleden getekend, met bemiddeling van mediator. Hij heeft zijn vrouw uitgekocht. 1 juli dat bedrag aan haar overgemaakt. In het scheidingsconvenant staat helaas dat zij in de woonruimte mag blijven wonen totdat zij andere woonruimte heeft gevonden. Dit kan natuurlijk duren tot zelfs haar overlijden. Er had hier een uiterste datum in moeten staan volgens mij. Is hier nog wat aan te doen? Zij wil niet meer met de mediator hierover in contact. Zij heeft bijna geen inkomen, maar wel wat vermogen dus door die afkoopsom, maar zij komt dus niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Zij komt ook niet in aanmerking voor een vrije sector woning, want daar heeft zij dus te weinig inkomen voor. Zij kan volgens haar niet terecht bij familie, zij is slecht ter been, heeft een gelijkvloerse woning nodig, maar zij wil geen indicatie aanvragen.

U zult begrijpen dat de situatie steeds moeilijker wordt. Je wil scheiden via een mediator om het een en ander op een goede manier af te wikkelen, maar doordat er in het scheidingsconvenant geen uiterste datum van verlaten van de woning staat, heeft mijn vriend geen recht. Zijn er nog mogelijkheden? Zij wil dus niet meer met de mediator praten over een addendum scheidingsconvenant. Is de enige optie via een advocaat een rechter laten beslissen? Wat kan een rechter dan doen? Het is toch eigenlijk wel redelijkerwijs dat je als je gaat scheiden en de ander uitgekocht heb, je de woning binnen een jaar of zo gaat verlaten? Mijn vriend is er dus alleen op achteruit gegaan. Gescheiden, maar nog niet van haar, want zij woont en leeft gewoon nog in zijn huis, een heeft inmiddels al haar geld overgemaakt.

Zijn ex heeft een inspanningsverplichting om andere woonruimte te vinden. Dit zou dienen te slagen, als er binnen redelijke tijd moeite wordt gedaan om een andere woonruimte te vinden. Het is dan aan haar om aan te tonen dat ze voldoende doet om een andere woning te vinden. Als zij geen inspanning doet om iets anders te vinden, kan ze inderdaad uit de woning worden gezet. Echter kan dat niet zomaar, dan zal uw vriend daarvoor naar de rechter moeten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag