Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Aanpassen bestemmingsplan voor woningbouw

De familie heeft een stuk grond in het bezit aan de rand van de kern van ons dorp. Dit perceel (1600m2) heeft een agrarische bestemming. Het perceel ligt direct naast woningen, net buiten de contourlijn binnen/buiten gebied. Als 20 jaar probeert de familie om hier een bestemming voor woningbouw op te krijgen. Het is nu een klein weilandje waar twee pony's lopen, waar je verder niks mee kan maar wel elk jaar gemeentelijk belasting over betaald moet worden. Er zijn meerdere gesprekken geweest met de gemeente. De gemeente had veel begrip voor aanvraag (gezien de ligging van het perceel) maar gaf steeds aan dat de Provincie het tegenhoudt. Het advies was om het een paar jaar later nog een keer te proberen. Dit is gedaan maar ook deze keren was wijziging van het bestemmingsplan niet mogelijk.
De roep voor (betaalbare) woningen in het dorp is groot. Inmiddels zijn er binnen de familie ook personen die de nu de leeftijd hebben om zelfstandig te gaan wonen. Weer is er een gesprek geweest met de verantwoordelijke wethouder. Deze gaf nu aan dat nu ook bij de Provincie het inzicht is ontstaan dat er in onze gemeente meer woningen nodig zijn. Daarom wordt er nu gekeken wat eventuele uitbreidingsrichtingen kunnen zijn. De gemeente heeft daarom interesse in het perceel. Het is de bedoeling dat de gemeente de grond zelf aankoopt. Afhankelijk van de mogelijkheden op het perceel ligt het aankoopbedrag tussen de € 25,- en € 35,- per m2.
Als wij als familie zelf een woning willen bouwen, kunnen wij het perceel terugkopen van de gemeente voor een bedrag tussen de € 180 en € 231 m2. De gemeente neemt dan de kosten voor de infrastructuur, groen en bouwrijp maken van het perceel voor haar rekening.
Dus nu het voor de gemeente een aardig verdienmodel is, is het wel mogelijk om een woningbouwbestemming te krijgen. Wij vinden dit een rare gang van zaken. Wij kunnen alleen een woningbouwbestemming krijgen door het perceel eerst te verkopen en het later terug te kopen, waarbij de gemeente een winst maakt van minimaal € 200.000,-. En wij uiteindelijk eigenaar zijn van hetzelfde stuk grond.

Onze vraag is: mag dit?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag