Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Aangifte tegen stiefmoeder na mishandeling?

Ik ben 21 jaar oud en ik ben toen ik 18 werd uit huis gegaan. Dit heeft te maken met het feit dat ik jarenlang fysiek werd mishandeld door mijn stiefmoeder. Ik heb daarna geprobeerd het te verwerken en vrede te zoeken in mijn leven. Maar ik merk dat ik het onrecht wat mij is aangedaan niet fijn vind. Ik wil graag aangifte doen tegen mijn stiefmoeder, maar vraag mij eigenlijk af wat er dan gaat gebeuren.

Goedemiddag,

Vervelende situatie die u heeft meegemaakt. Het doen van aangifte kan verschillende uitkomsten hebben. Wellicht zou ik uw vragen met betrekking tot uw rechten als slachtoffer kunnen beantwoorden en kunnen toelichten wat de procedure is na het doen van aangifte. Neem gerust vrijblijvend contact op om uw zaak nader te bespreken.

Gr,

Dhr. mr. S. Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:

Ik begrijp uw bezorgdheid en zal ik u informeren over het proces met betrekking tot aangifte tegen uw stiefmoeder na mishandeling.

Aangifte doen: U kunt naar het politiebureau gaan om aangifte te doen van de mishandeling door uw stiefmoeder. U wordt gevraagd om alle relevante informatie te verstrekken, zoals de specifieke incidenten, data, locaties, getuigen en bewijsmateriaal. Het is belangrijk om zo gedetailleerd en nauwkeurig mogelijk te zijn in uw verklaring.

Politieonderzoek: Nadat u aangifte heeft gedaan, zal de politie een onderzoek instellen om de beschuldigingen te verifiëren. Ze zullen getuigen ondervragen, bewijsmateriaal verzamelen en andere noodzakelijke stappen ondernemen om de zaak te onderzoeken.

Strafrechtelijke vervolging: Als uit het politieonderzoek blijkt dat er voldoende bewijs is, kan het Openbaar Ministerie (OM) besluiten tot strafrechtelijke vervolging over te gaan. Het OM zal beoordelen of er voldoende wettig en overtuigend bewijs is om een strafzaak te starten.

Rechtszaak: Als het OM besluit tot vervolging over te gaan, zal de zaak worden voorgelegd aan de rechtbank. Tijdens de rechtszaak zullen zowel de aanklager (vertegenwoordigd door het OM) als de verdediging (de advocaat van uw stiefmoeder) de kans krijgen om hun standpunten naar voren te brengen en getuigen te ondervragen. De rechter zal uiteindelijk een oordeel vellen op basis van het gepresenteerde bewijs en de geldende wetten.

Het is belangrijk op te merken dat het indienen van een aangifte in Nederland niet automatisch leidt tot strafrechtelijke vervolging. Het OM beoordeelt de zaak en beslist of er voldoende grond is voor vervolging. Het kan ook zijn dat het OM besluit om de zaak te seponeren als zij van mening zijn dat er onvoldoende bewijs is.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag