Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Aangifte bedreiging onttrekking ouderlijk gezag?

Mijn vriend is gescheiden en heeft 2 kinderen. Er zijn rechtzaken geweest over de omgangsregeling en die is onduidelijk over studiedagen die op een maandag vallen. Er staat wel in dat de maandag dan bij de ouder wordt doorgebracht die ook het weekend had, zonder extra overnachting, maar er staat niet hoe laat dan de overdracht is. Er staat wel dat bij onduidelijkheid jeugdzorg het recht heeft te bepalen. Dat is bij een vorige studiedag gebeurd, namelijk 9.00 in de ochtend. De kinderen moeten dan worden weggebracht door de ouder die ze het weekend had.

Voor de zekerheid heeft mijn vriend vorige week al een mailtje gestuurd om het geheugen nog even op te frissen over de afspraken. Maar vandaag ging het toch mis. Mijn vriend bracht de kinderen om 9 uur, maar de moeder was niet thuis. Zij is van mening dat de wissel om 14.45 hoort te zijn (normale tijd dat ze uit school komen). Mijn vriend moest hiervoor een dag thuis blijven van zijn werk. Hij heeft nog contact gezocht of ze de kinderen dan zo snel mogelijk kon komen halen. Het antwoord was dat hij ze dan maar om 14.45 moest brengen en als hij dat niet deed zou ze hen om 15.00 komen halen. Mijn vriend heeft toen bevestigd dat ze hen om 15.00 kon komen halen, hij stond vanmorgen immers ook al voor niks aan haar deur. Vervolgens om 15.00 kwam er niemand. Tot er om 15.20 een dreigende mail kwam. Het niet brengen van de kinderen zou onttrekking uit het ouderlijk gezag zijn en ze zou juridische stappen zetten als hij de kinderen niet snel zou brengen. In het belang van de kinderen is mijn vriend ze nu toch maar weg gaan brengen, maar de schrik zit er wel weer dik in hier.

Dit soort gedrag gebeurt niet voor het eerst. Telkens wat haar het beste uitkomt gebeurt. Dat wordt op een vervelende manier afgedwongen. Sinds het verplichte traject met jeugdzorg is afgerond is het weer erger geworden. Kan mijn vriend aangifte doen? Valt dit onder bedreiging of intimidatie? Zijn er andere mogelijkheden om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag