Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Aangekocht en betaald voertuig verkrijgen van autobedrijf dat niet mee werkt?

Ik heb als autohandelaar in Belgiƫ een wagen gekocht bij een autohandelaar in Nederland. Zijnde op 11/10/2023. Factuur is per mail verstuurd en onmiddellijk betaald. De verkoper heeft de betaling bevestigd en heeft de export documenten opgesteld op mijn naam.
Wanneer ik 1 week later de wagen wou gaan ophalen, bleek deze verkoper dringend naar het buitenland te moeten gaan wegens een sterfgeval. Dit heeft enkele weken geduurd voor de persoon weer terug beschikbaar was. Maar echter wanneer hij terug in Nederland was heeft hij mij laten weten dat zijn bedrijf achter slot staat door de politie. De voertuigen en rekeningen zijn niet toegankelijk voor hem.
De verkoper vertelde mij dat hij deze zaak samen met nog een persoon uitbaatte maar deze andere persoon is in schulden geraakt waardoor het bedrijf in de problemen is gekomen. Hij is bezig met de notaris om alles op zijn naam te zetten alsook de eventuele schulden te vereffenen.

Uiteraard ben ik hier zelf niet mee geholpen en had hij mij beloofd voor 31/12/2023 het volledige bedrag terug te storten. Helaas is dit niet gebeurd en verkrijg ik ondertussen zeer moeilijk contact met hem.

Wat kan ik hierin doen? Naar mijn mening staat daar ook gewoon een voertuig dat aantoonbaar betaald is door mij op de rekening van het bedrijf van de verkoper. Kan ik dit voertuig opeisen bij de politie of op een andere manier bemachtigen?

In deze situatie kunt u een aantal stappen overwegen.

Ten eerste, zou u een aangetekende brief kunnen sturen naar de verkoper waarin u hem formeel verzoekt om de auto te leveren, of het betaalde bedrag terug te storten binnen een redelijke termijn (bijvoorbeeld twee weken). In deze brief zou u kunnen aangeven dat als de verkoper niet voldoet aan uw verzoek, u verdere juridische stappen zult ondernemen om uw rechten af te dwingen. Hiermee bouwt u een schriftelijke bewijslast op.

Als de verkoper nog steeds niet voldoet, zou u juridische stappen kunnen nemen. Dit kan inhouden het starten van een civiele procedure tegen de verkoper om levering van de auto of teruggave van het betaalde geld te vorderen. Het is belangrijk om te weten dat hier kosten aan verbonden zijn, en het kan een tijdrovend proces zijn.

Als de goederen en rekeningen van de verkoper daadwerkelijk zijn geblokkeerd door de politie, dan kan dit een complicerende factor zijn. U hebt hier normaal gesproken geen toegang tot. Echter, als u kunt aantonen dat de auto in kwestie uw eigendom is (u heeft immers betaald en er is een koopovereenkomst), kan het mogelijk zijn om via een gerechtelijk bevel toestemming te krijgen om de auto op te halen.

Omdat dit een complexe situatie is en er veel belangen op het spel staan, is het wellicht raadzaam om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste,

Dank voor uw antwoord.

Waar kan ik terecht om een gerechtelijk bevel toestemming te krijgen om de auto op te halen?
Ik kan inderdaad perfect aantonen dat de wagen gekocht is door mijn onderneming en betaald is op de rekening van het bedrijf van de verkoper.

Alvast hartelijk dank!


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag