Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Aanbetaling terugbetalen

Ik als particulier zijnde heb mijn auto te koop geboden. Een bedrijf wou de auto graag kopen. Hij bood zelf aan een aanbetaling te doen van €250.- ook heeft hij meerdere malen per spraakmemo en whatsap aangegeven, de auto te kopen. Hierop heb ik andere kopers afgewezen, de (door mij betaalde) advertentie is ook verwijderd. Bij aankomst wou meneer de auto toch niet meer kopen. (Zijn woorden: in mijn beleving is de auto niet voldoende om hem te kopen.) De auto is geheel zoals geadverteerd opgeleverd, geen verborgen verbreken e.d. Ook hebben wij geen overeenkomst oid opgesteld en getekend. Voor de koop niet en voor de aanbetaling ook niet. Ben ik nu wettelijk verplicht de aanbetaling terug te geven?

Er zijn een aantal zaken die meespelen in het verhaal dat u vertelt. Het eerste is dat het lijkt alsof er een mondelinge overeenkomst (koopovereenkomst) tot stand is gekomen tussen u en de koper. Uit uw verhaal blijkt dat de koper duidelijke intentie toonde om uw auto te kopen en bood zelfs een aanbetaling. Een mondelinge overeenkomst is in de meeste gevallen even rechtsgeldig als een schriftelijke overeenkomst. Het feit dat de koper vervolgens zelf heeft besloten de auto toch niet te willen kopen, kan gezien worden als een eenzijdige ontbinding van het contract.

In dat geval zou u kunnen beargumenteren dat u schade heeft geleden doordat u andere kopers heeft afgewezen en uw advertentie heeft verwijderd. De aanbetaling zou dan kunnen dienen om die schade te compenseren.

De exacte juridische situatie kan in de praktijk echter complexer zijn en hangt af van verschillende nuances. Ik moet hierbij dus nadrukkelijk vermelden dat dit slechts een eerste inschatting is op basis van de verstrekte informatie en dat er geen rechten aan kunnen worden ontleend. Ik raad u ten zeerste aan om juridische bijstand te zoeken bij een advocaat of juridisch adviseur om uw specifieke situatie beter te kunnen beoordelen.
"
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag