Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Aanbetaling terug bij annulering koop caravan?

Ik heb een aanbetaling gedaan om een caravan te kopen, echter kreeg ik mijn financiering niet rond. Moet de tegenpartij mijn aanbetaling terug betalen? De caravan staat opnieuw in de verkoop. Voor mijn gevoel heb ik nu eigenlijk een deel van de caravan gekocht. Wat kan ik doen? Of ben ik nu mijn geld kwijt.

Goedemiddag,

Een aanbetaling is wettelijk niet verplicht, terugbetaling ook niet. Het hangt af van wat partijen hebben afgesproken, wat er in algemene voorwaarden staat en wat als redelijk mag worden beschouwd. De hoogte van de aanbetaling kan ook een rol spelen.

Met betrekking tot de afspraken, is het van belang of is afgesproken dat de caravan wordt gekocht onder voorbehoud van financiering. Ook is het nodig om de eventuele algemene voorwaarden door te nemen. Heeft de verkoper aangegeven waarom u het geld niet terugkrijgt? Meestal wordt een aanbetaling ingehouden om eventuele verliezen (gederfde winst of reeds gemaakte kosten) te compenseren. Als de caravan wordt verkocht, kan het zijn dat de verkoper helemaal geen schade lijdt. In dat laatste geval kan men stellen dat het niet redelijk is dat u uw aanbetaling niet terugkrijgt.

Kortom: op basis van uw casusomschrijving kan niet eenvoudig worden vastgesteld of u recht heeft op terugbetaling. Indien u uw dossier nader wenst te bespreken, neem gerust vrijblijvend contact op.

Met vriendelijke groet,

Dhr. mr. S. Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag