Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Aanbetaling motor houden of terugbetalen?

Mevrouw wilde mijn motor kopen na hem gezien te hebben. Ik heb haar gezegd dat ik niet kan reserveren, verkocht = verkocht. Ze benadrukte dat ze hem echt wilde en later hebben wij via Marktplaats besproken dat zij hem op zaterdag kwam ophalen voor €2000,-. Ze bood aan om een aanbetaling á €500,- te doen zodat ik hem dan wél zou reserveren, aangezien ze hem écht wilde. Dit heeft zij gedaan.

Twee dagen voor de officiële verkoop trekt mevrouw zich terug en zegt haar arm gebroken te hebben. Ze vroeg direct of ze haar aanbetaling terug mocht. Ik heb inmiddels al twee andere potentiele kopers afgehouden en het lijkt nu ook op Marktplaats of er misschien iets mis is met mijn motor, omdat hij van 'gereserveerd' weer naar 'beschikbaar' wordt gezet.

Moet ik hem wettelijk gezien terugbetalen of niet?

U mag uw kosten zeker aftrekken van de aanbetaling, u mag mevrouw ook aan de koop en afnameplicht houden; zij heeft geen geldige reden om van de koop af te zien namelijk. Hoe dan ook: u heeft al een aanbetaling voor zekerheid van afname. Dus is het de koper die actie moet ondernemen.

Beoordeel dit antwoord:

Beste, voor zover de bieding via marktplaats heeft plaatsgevonden wijs ik je op artikel 5 van de algemene voorwaarden. Deze bepaalt namelijk dat "5.1. Tenzij in deze Gebruiksvoorwaarden anders is geregeld, is een bod op een product of dienst in een Advertentie niet bindend. Een Adverteerder is niet verplicht een dergelijk (redelijk) bod te accepteren. Indien een dergelijk bod door een Adverteerder wordt geaccepteerd, verplicht dit de bieder niet tot aankoop.". Dit betekent dat mevrouw (als de biedingen via marktplaats zijn gegaan) mogelijk niet verplicht is/kan worden de motor alsnog af te nemen. Wel is het zo dat de afspraak die u gemaakt heeft over de aanbetaling, door de rechtbank getoetst zal worden aan de functie van een aanbetaling. Ik zou u in dit geval adviseren aan mevrouw aan te bieden dat zij een deel van haar aanbetaling terug ontvangt. Indien zij van dat aanbod geen gebruik maakt, dan is zij het die een stap zou moeten nemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag