Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Met vriendelijke groet,
u kunt dit aanvechten, als u namelijk al langere tijd als zodanig heeft gewerkt heeft u deze rechten opgebouwd
In juridisch Nederland wordt de zogenaamde kantonrechtersformule gebruikt om uit te zoeken hoe hoog een redelijke vergoeding is. Daarbij is een van de componenten het maandsalaris en daarbij wordt uitgegaan van het bruto maandloon vermeerderd met de componenten vakantietoeslag, dertiende maand (vaststaand en jaarlijks uitgekeerd), structurele overwerkvergoeding en vaste toeslagen zoals een ploegentoeslag. Voor de kantonrechtersformule is daarnaast nog van belang uw leeftijd en de duur van uw dienstverband en de vraag of u een verwijt kan worden gemaakt dat u ontslagen wordt, maar daarvan is geen sprake in dit geval. U kunt door op internet te zoeken op kantonrechtersformule zelf uitvinden op welk bedrag u recht zou hebben als u via de kantonrechter ontslagen zou worden.
Kantonrechtersformule: AxBxC
De Kantonrechtersformule is een methode om snel uit te rekenen wat uw vergoeding zal zijn als u wordt ontslagen. De formule is van toepassing op de situatie waarbij uw werkgever of uzelf via de rechter de arbeidsovereenkomst laat ontbinden via een verzoekschrift, de zogenaamde “ontbindingsprocedure ex artikel 7:685 BW”. De Kantonrechtersformule is een aanbeveling en geen wet. Er mag dus van worden afgeweken. De rechter die moet besluiten, mag naar eigen inzicht een billijke vergoeding vaststellen.
Door wie en waarom is de Kantonrechtersformule bedacht?
De landelijke Kring van Kantonrechters hebben samen een formule bedacht om efficiënt en zorgvuldig de ontslagvergoeding te kunnen vaststellen en berekenen. Het streven is om de verzoekschriftprocedure binnen acht weken te laten verlopen. Ook voorkomt het rechtsongelijkheid tussen de verschillende Kantonrechters. Bij de Kantonrechter in Groningen moet u niet slechter af zijn dan die uit Maastricht. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.
Hoe werkt de formule AxBxC als ik wordt ontslagen ?
Vergoeding = A x B x C.
• A = aantal gewogen dienstjaren
Niet ieder dienstjaar heeft hetzelfde gewicht in de formule. De jaren voor de 35-jarige leeftijd gelden voor 0,5. De jaren tussen 35 en 45 jaar tellen voor 1. Tussen 45 en 55 is dat 1,5 en alle jaren daarboven tellen dubbel. Het gevolg van deze formule is dat werkgevers geneigd zijn om geen oudere werknemers aan te nemen. Soms is het zelfs zo dat de ontslagvergoeding zo hoog kan uitvallen voor de werkgever, dat ontbinding van de overeenkomst te duur is.
• B = beloning
Dit betreft het bruto maandloon.
• C = correctiefactor
De correctiefactor is een getal, waarmee tot uitdrukking komt wie het meeste schuldig is aan het einde van de arbeidsovereenkomst. Als beiden in gelijke mate verwijten treft aangaande de situatie, dan geldt c=1. Als uzelf in hoge mate verwijten treft, dan is bijvoorbeeld c=0,5. Ook zijn er gevallen bekend dat de werkgever zich ernstig heeft misdragen, waarbij c=5 of meer is.
Voor het bij onderhandelingen bepalen van de hoogte van de beeindigingsvergoeding is de Kantonrechtersformule niet doorslaggevend. Andere factoren zijn eveneens van belang, zoals de vraag of u zelf ook graag afscheid wil nemen en dit als zodanig bij uw werkgever kenbaar is.
Verder is het de vraag of er een sociaal plan is. Hierin kan van de Kantonrechtersformule worden afgeweken. U komt pas voor een sociaal plan in aanmerking als u ook in aanmerking komt voor toestemming van UWV voor opzegging door uw werkgever van het dienstverband. Hierbij zal het ancienniteits- en afspiegelingsbeginsel moeten worden toegepast.
Als in uw geval geen sociaal plan toepasselijk is, u niet op basis van het ancienniteits- en afspiegelingsbeginsel voor ontslag in aanmerking komt en uw werkgever toch aanstuurt op uw afscheid zonder dat u hieraan wil meewerken, komt pas de Kantonrechtersformule in beeld. Als u het niet eens bent met het aanbod van uw werkgever zal uw werkgever naar de Kantonrechter moeten om uw arbeidsovereenkomst te laten ontbinden.
Op grond van de Kantonrechtersformule moeten alle loonbestanddelen worden meegenomen die substantieel en structureel zijn. Een (naar gemiddelde om te rekenen) stelselmatig uitbetaalde overwerk- en/of weekendtoeslag valt daar onder. Dat is zeer goed bepleitbaar en zou ook onderhandelbaar moeten kunnen zijn. Als uw werkgever desondanks voet bij stuk wenst te houden en die niet in de beëindigingsvergoeding wil betrekken, kunt u afwachten of uw werkgever het op een ontbindingsprocedure voor de Kantonrechter wil laten aankomen. Als u dit overweegt is het raadzaam vooraf deskundig advies bij een arbeidsrecht-specialist in te winnen.
Nog een kleine toevoeging: de kantonrechter volgt bij reorganisatie vaak hetzelfde beoordelingskader als het UWV Werkbedrijf. Als uw baas dus niet kan aantonen dat u in aanmerking komt voor ontslag (en dat wordt berekend aan de hand van het zgn. afspiegelingsbeginsel), dan zal de kantonrechter dat voor rekening van uw baas laten en wordt de ontbinding NIET uitgesproken. Dan is uw onderhandelingspositie het sterkst.
Succes