Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


6 maanden geleden is onze auto van achteren aangereden voor het rode stoplicht.
Nu blijkt dat de tegenpartij mogelijk met een vals Duits kenteken heeft rond gereden.
Het kenteken wat meneer opgaf blijkt sinds 2007 niet meer te worden uitgegeven in Duitsland.
Nu heeft onze verzekeraar meneer een aangetekende brief gezonden met het verzoek om het schadebedrag ad €2000 binnen de gestelde termijn te voldoen.
Echter hebben wij weinig vertrouwen erin dat meneer dit daadwerkelijk zal gaan betalen.
Wat kunnen wij nu het beste voor actie ondernemen?

Volgens mij zou het nodig zijn een Duits advocaat in de arm te nemen. Anders zou hij niet snappen dat het serieus is. Deze kosten moet hij ook vergoeden. Ik kan u graag helpen.

Beoordeel dit antwoord:

U kunt in Duitsland een zogeheten Mahnverfahren opstarten. Dit is een gerechtelijke procedure die vrij goedkoop is en - indien de wederpartij geen verweer voert - ook vrij vlug ertoe leid dat u een titel (zoiets als een vonnis) verkrijgt. Deze titel kunt u dan via een deurwaarder ten uitvoer laten leggen. De kosten van het Mahnverfahren (inclusieve advocaatkosten) en de deurwaarder kunt u bij de wederpartij verhalen.
In principe is het mogelijk een Mahnverfahren zonder advocaat op te starten - echter zal ik dat niet aanraden.

Beoordeel dit antwoord:

Een Mahnbescheid is nog geen goede idee. Als u niet eerst betaling van tegenstander eist loopt u risico dat hij meteen gaat betalen en u alle kosten moet betalen, ook kosten voor zijn advocaat!

Beoordeel dit antwoord:

Inderdaad moet een schuldenaar voordat het Mahnverfahren wordt opgestart buitengerechtelijk sommeert worden. Dit om te voorkomen dat de kosten van het Mahnverfahren incl. de advocaatkosten niet verhaalt kunnen worden of zelf bovenuit de advocaatkosten van de wederpartij moeten vergoed worden. Echter in dit geval heeft de verzekeraar al een brief aan de wederpartij gestuurd. Dit is helemaal voldoende. Het is niet noodzakelijk dat een advocaat een tweede brief stuurt.

Beoordeel dit antwoord:

De brief door de verzekeraar is alleen voldoend als er proef kan gelegd werden dat menheer hem had ontvangen (aangetekend brief of reactie door menheer). Als hij ontvang ontkend zou het kunnen dat schuldeiser alle kosten niet kan verhalen maar wel aan menheer moet vergoeden!

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag