Overheid, Gemeente, Vergunning
Particulier
U kunt de gemeente inderdaad in gebreke stellen. Dat moet met een brief waarin u aangeeft dat, naar uw mening, de beslistermijn inmiddels is overschreden, en dat u de gemeente nog twee weken de tijd geeft een besluit te nemen. Reageert de gemeente niet binnen die termijn dan geldt dat de dwangsom over de eerste veertien dagen een dwangsom van 20 euro per dag moet betalen, over de volgende veertien dagen 30 euro per dag en over de laatste veertien dagen 40 euro per dag. Het maximale bedrag is 1.260 euro.
Zie voor meer informatie en een standaard formulier voor in gebreke stellen de volgende link http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kwaliteit-en-integriteit-overheidsinstanties/dwangsom-bij-te-laat-beslissen
Beste,
Als het goed is, heeft de gemeenteraad van de woonplaats van uw moeder een wmo-verordening vastgesteld. In die verordening kan de gemeenteraad ook iets bepaald hebben over de beslistermijn. Als dit niet bepaald is in de wmo-verordening, dan geldt gewoon de Algemene wet bestuursrecht en moet de gemeente binnen 8 weken na aanvraag een besluit hebben genomen.
In uw geval heeft de gemeente die termijn niet gehaald. Dit betekent dat u vervolgens de ingebrekestelling kunt sturen waarover de eerste twee antwoorden gaan.
In ieder geval eerst nakijken wat de gemeenteraad zelf heeft bepaald over de beslistermijn.