Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


15 jaar geleden heeft mijn man het huis van zijn moeder gekocht in vruchtgebruik. 12 jaar geleden is het huis overgeschreven naar mijn man, hiervan hebben we de eigendomsakte. er was toendertijd sprake van afkoop vruchtgebruik a 60000 gulden. Mijn man wilde dit toen 'graag' betalen. Maar inmiddels zijn we erop teruggekomen en heeft mijn man geregeld dat zijn moeder dit kwijtscheld. Volgens de notaris is het genoeg als beide partijen op de akte zetten dat het bedrag is kwijtgescholden en datum, en dat is het dan? Is dit wettelijk nu wel goed geregeld? Het lijkt zo sumier, zeker omdat er nog ergens in de notariele archieven een contract zit dat dit nog betaald moet worden

Geachte vragensteller,

Als ik het goed begrijp (en verbeter mij als het niet zo is) heeft uw man 15 jaar geleden een woning gekocht waarop het vruchtgebruik van moeder drukte. Na 3 jaar is door moeder het vruchtgebruik geƫindigd en diende door uw man ter afkoop 60.000 (gulden of euro) betaald te worden opdat hij de woning vrij zou krijgen.

De 60.000 is schuldig gebleven door uw man aan uw moeder.
Hiervan is een akte (van schuldbekentenis) opgemaakt.

Met de notaris deel ik de mening dat het inderdaad voldoende bewijs is om op de akte te vermelden dat het bedrag inmiddels is kwijtgescholden.

Mocht u vrezen dat de datum van kwijtschelden die op de akte wordt gezet niet voldoende bewijs oplevert en wilt u nog meer zekerheid dan is het altijd nog een optie om de akte met daarop de vermelding van de kwijtschelding desnoods bij een notaris in depot te geven. De datum boven de notariƫle akte van depot heeft dan ruimere (verplicht volledige) bewijskracht.

Voorheen (tot 1 januari 2013) kon men de akte ook nog bij de Belastingdienst (Inspectie der Registratie en Successie) laten registreren zodat ook op die wijze meer bewijs omtrent de datum kon worden verkregen. Helaas is deze praktische weg nu afgekapt.

Wel is het verstandig om bij een notaris of notarieel deskundig jurist informatie in te winnen omtrent de belastingen die eventueel verschuldigd zijn bij kwijtschelding en omtrent de gevolgen in het geval moeder komt te overlijden (zijn er meer kinderen, hoe zit het met de boedel van vader?).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag