Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


14-02-2013 heb ik telefonisch ontslag genomen terwijl ik nog in de ziektewet zat, er is mij een andere baan aangeboden vandaar mijn ontstlag. Van mijn baas moest ik dit even schriftelijk doen dus dat gedaan, kreeg ik een reactie van hem terug dat ik per 14-02-2013 gelijk van de loonlijst ben gehaald en dat ik mij niet aan mijn opzegtermijn hoefde te houden. Nu heb ik het loon tot 14-02-2013 de 21ste uitbetaald gekregen maar niet mijn vakantiegeld en de dagen van vorig jaar die ik niet op heb genomen ivm met ziekte van zwangerschap. Hem weer gebeld om te vragen wanneer ik dit kon verwachten kreeg ik het antwoord dat hij mij een brief had geschreven. Nu inderdaad brief ontvangen met de mededeling dat ik in totaal 155,6 minuren had opgebouwd en mijn vakantiegeld heeft hij verrekend met deze minuren en dan zou ik nu hem nog geld verschuldigd zijn. De minuren zijn opgebouwd doordat de praktijk in de zomer 4 weken dicht is en tussen kerst en oud en nieuw een week dus wij komen elk jaar dik in de minuren wat niet mijn schuld is geweest, mag hij dit zomaar verrekenen? Ik heb 10 jaar terug een contract van 38 uur gekregen maar 4 jaar terug is mijn oudste geboren en toen heeft hij mij mondeling meegedeeld dat hij nog maar 16 uur in de week werk voor mij heeft ik heb nooit een contract voor die 16 uur getekend mag dit dan ook zomaar? Ik weet niet eens hoeveel vakantiedagen ik heb met 16 uur in de week.

Ten aanzien van het eerste deel van uw vraag:
U zult een loonvordering hebben op uw werkgever. Naar het lijkt ook over de opzegmaand die uw werkgever u niet betaald, maar het moet blijken of u en uw werkgever duidelijk zijn geweest over de opzegdatum. Over de minuren het volgende: Het minimum aantal contracturen zal betaald moeten worden, de minuren zijn niet uw risico. Kijkt u goed naar Cao en personeelsgids voor nadere uitleg.

Vakantiegeld en opgebouwde en niet-opgenomen vakantiedagen dienen ook door de werkgever betaald te worden.

Ten aanzien van het tweede gedeelte. Het aantal vakantiedagen zal niet moeilijk vast te stellen zijn als u een jurist inzage in uw situatie geeft. Als u 4 jaar geleden deze contractvermindering heeft geaccepteerd, en 16 uur per week bent gaan werken, zonder dat u daar schriftelijk tegen heeft geprotesteerd, ben ik bang dat u geen aanspraak kunt maken op het voorliggende contract. Dat het op de door u beschreven wijze is gegaan, is uiteraard arbeidsrechtelijk niet correct.

U kunt in een brief uw werkgever verzoeken om nabetaling van loon over de opzegmaand, uitbetaling van de minuren, vakantiegeld en vakantiedagen.

Wilt u juridische bijstand tegen een redelijk tarief bij het opstellen van de vordering en het zorgen voor een correcte afwikkeling van deze kwestie, kunt u mij of een van onze juristen benaderen om daarover afspraken te maken.

Ik hoop dat ik u alvast op weg geholpen heb en veel succes.

Beoordeel dit antwoord:



In aanvulling op het bovenstaande: Minuren zijn in principe voor rekening en risico van werkgever. U kunt werkgever een aangetekende brief sturen over het achterstallige loon tot einddatum dienstverband (en de brief tevens per mail sturen). Hieronder vindt u een voorbeeldtekst. Daarin zegt u ook de wettelijke verhoging aan die op kan lopen tot 50% en de wettelijke rente.
Als een brief nog niet helpt, is een loonvorderingsprocedure nodig.
U kunt voor meer advies/hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere arbeidsrechtjuristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.




U heeft onterecht niet een deel van mijn loon uitbetaald. Ik sommeer u dan ook over te gaan tot directe betaling - uiterlijk binnen 8 dagen na heden - van het achterstallig salaris inclusief vakantiegeld (onder verstrekking van loonstroken). Verder maak ik aanspraak op de wettelijke verhoging ex artikel 7:625 BW over alle gevorderde loonbedragen.
Tevens zeg ik u hierbij de wettelijke rente aan over de som van voornoemde bedragen tot aan de dag van volledige voldoening.
Bij gebreke van tijdige betaling van bovenstaande zal ik u zonder nadere aankondiging in rechte laten betrekken middels een in kort geding in te stellen loonvordering, waarvan de kosten voor uw rekening zullen komen. Om er zeker van te zijn dat dit schrijven u in goede orde bereikt, zend ik u dit zowel per email als per aangetekende post.
Hoogachtend,

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag