Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


10.1werkneemster verbindt zich gedeurende de loop der dienstbetrekking voor geen ander werkgever of opdrachtgever te zullen zijn, noch direct noch indirect, en zich te zullen onthouden van het doen van zaken voor eigen rekening.
10.2het is werkneemster verboden-behoudens na voorafgaand overleg met een schriftelijk toesteming van de werkgeefster-binnen en tijdvak van twee jaar na eeindiging van het dienstverband daarvan, binnen een straal van 10 kilometer met als middeliput de gemeent van de vestiging van de werkgeefster in enigerlei vorm en praktijk gelijk, gelijksoortig of aanverwant aan die van werkgeefster te vestigen, te drijven, het zij direct, alsook financieel in welke vorm dan ook bij een dergelijke zaak belang te hebben, direct of indirect, of daarin of daarvoor op enigerlei wijze werkzaam te zijn, hetzij tegen een vergoeding hetzij om niet of daarin een aandeel van welke aard dan ook te hebben.
10.3bij overtreding van het voorgaande leden van dit atikel, verbeurt werlneemster te behove van werkgeefster een dadelijk op vorderbare boete van 1.500 gulden voor elke overtreding.

Tot hoever geld deze atrikelen in een contract?
Ik zou graag een eigensalon aan huis in hetzelfde gemeente waar ik woon en momenteel werk willen vestigen.

Geachte heer,mevrouw,
Het is toegestaan om in een arbeidsovereenkomst een concurrentie en/relatiebeding op te nemen. U heeft daarmee ingestemd door de arbeidsovereenkomst te ondertekenen. Uw werkgever kan u er dan ook aan houden. U doet er goed aan om met uw werkgever over uw plannen in gesprek te gaan. Wellicht kunt u dan toestemming krijgen waardoor u geen boete hoeft te betalen.

Beoordeel dit antwoord:


Ik ben het niet eens met mevrouw Boasman dat u volledig aan dit beding gehouden kunt worden. De rechtspraak laat zien dat een concurrentie beding redelijk moet zijn. Het moet o.a. bevatten:
1. Een redelijke termijn (max. 1 jaar, dan wel een periode niet langer dan het tijdelijke contract zelf).
2. Een duidelijke omschrijving van wat niet mag (geen vage, ellenlange omschrijvingen)
3. Een redelijke geografische beperking (over het algemeen bijv. niet heel Nederland)
4. De boeteclausule moet redelijk zijn (in verhouding tot salaris).

Als het concurrentiebeding een werknemer onredelijk beperkt om zijn werk uit te oefenen of hem in het geheel niet meer in staat stelt in die branche werkzaam te zijn gedurende een lange tijd, kan de rechter worden verzocht het beding te vernietigen/matigen. Het beding kan geheel of gedeeltelijk worden vernietigd (bij gedeeltelijke vernietiging kan de regio verkleind worden, de termijn verkort etc.).

Ook kan de rechter bepalen dat de werkgever aan de werknemer een vergoeding moet betalen voor de duur dat hij zijn werk niet kan uitoefenen of erg belemmerd wordt in zijn werk.
De rechter kijkt heel goed naar het belang van de werknemer:
Bij het belang van de medewerker, gaat het om het belang van vrije keuze van de arbeid, mogelijkheden tot positieverbetering en ontplooiingsmogelijkheden, voorkomen van werkeloosheid etc. Bij het belang van de werkgever, gaat het om het voorkomen van aanmerkelijke schade door (onrechtmatige) activiteiten van de voormalige medewerker.
Het gaat hier dus niet om het belang van de werkgever om bepaalde medewerkers in dienst te houden. Wordt het beding gebruikt als drempel voor vertrek van medewerkers, dan bestaat er een goede kans dat de rechter deze drempel grotendeels wegneemt door de werking van het beding te beperken.
Als u meer informatie of hulp wil, verneem ik dat graag.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag