Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Wijziging omgangsregeling hond?

In 2016 ben ik gescheiden en heb ik de zorg op mij genomen voor de hond die ik toen deelde met mijn toenmalige partner. We hebben destijds de afspraak gemaakt dat mijn ex de hond eens in de 2 weken 3 dagen onder zijn zorg zou hebben.
Dit ging een tijdje goed, maar door het onregelmatige beroep van mijn ex, kwam het vaak voor dat hij zijn afspraak moest afzeggen. Vaak ook meerder keren achter elkaar waardoor mijn ex de hond soms maanden niet zag.
De hond is oud en begint gezondheidsgebreken te vertonen, waarbij regelmaat in het leven van de hond van belang is. Die regelmaat kan mijn ex hem niet geven, maar hij wil de hond nog steeds kunnen komen ophalen voor een paar dagen. Wanneer het hem uitkomt.
De hond is de afgelopen 40 weken niet meer bij mijn ex geweest en hij heeft weinig tot geen interesse gehad voor de hond. Geen bezoekjes om hem bijvoorbeeld uit te laten of te zien.
Ik wil van deze afspraak af in het belang van de hond zodat ik hem de zorg en de rust kan geven die hij hard nodig heeft. Ik wil niet meer dat de hond naar mijn ex gaat. De hond is gechipt en ingeschreven bij de NDG onder mijn naam en adres.
Is een eventuele registratie van de hond bij de "raad van beheer" voor rashonden (onder zijn naam) nog van belang? Hoe kan ik er voor zorgen dat de hond voortaan altijd bij mij blijft en niet meer naar mijn ex toe hoeft. Praten en er samen proberen uit te komen heb ik al geprobeerd, maar dat haalt niks uit.
Ik ben ten einde raad.

Hoe is de afspraak destijds tussen u beiden gemaakt? Is dit in een akte vastgelegd? Of heeft u het bijvoorbeeld samen mondeling of schriftelijk afgesproken? Dit kan uitmaken voor de vraag en de eventueel mogelijke vervolgstappen.

In principe is het zo dat een afspraak die jaren geleden is gemaakt niet onder alle omstandigheden tot in de lengte der dagen door hoeft te lopen. Omstandigheden kunnen veranderen, mensen kunnen verhuizen en ook het belang van de hond kan daar natuurlijk een rol bij spelen. In dit geval komt daar nog eens bij dat uw ex de afspraken niet heel erg nauw heeft genomen. Op basis van het verhaal lijkt het er op dat uw ex "gebruik maakt" van de afspraak wanneer dat uitkomt.

Afhankelijk van hoe de afspraak is gemaakt zou in het uiterste geval de rechter gevraagd kunnen worden om de omgangsregeling te wijzigen/voor beƫindigd te verklaren.

In dit geval zou ik nog wat meer informatie nodig hebben voor ik beter kan adviseren.

U kunt contact met mij opnemen via mijn profiel of via mail@uygulvandam.nl.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hallo Dennis,
Dank voor je reactie. De afspraken zijn zeker niet in een akte vastgelegd maar per mail. Echter van een volmondig akkoord van mijn kant, is geen sprake. Mijn ex had zoveel eisen voor de omgang regeling, dat ik daarmee niet akkoord kon gaan. Ik heb tegeneisen gesteld, en zo hebben we 3 a 4 keer op en neer gemaild.
De omstandigheden zijn zeker verander. De hond (labrador van 12 jaar) is 5 jaar ouder dan tijdens de scheiding en heeft inmiddels ook gezondheidsklachten.
Inderdaad komt mijn ex de gemaakte afspraken enkel na, als het hem uitkomt. Zoals gezegd heeft hij de hond al meer dan 40 weken niet gezien. Ik houd hem op de hoogte van de gezondheid van de hond en de dierenarts bezoeken.
In de kosten deelt hij niet mee, terwijl dit wel 1 van zijn eigen eisen is.
Hij toont geen interesse en vraagt zelfs niet naar hoe het met de hond gaat nu hij weet dat de gezondheid van de hond achteruit gaat.

Zoals u mooi verwoord, gebruikt mijn ex de afspraken, wanneer en zoals het hem uitkomt. De hond lijkt voor hem niet meer dan een accessoire.
Ik wil graag van de regeling af. Allereerst omwille van de gezondheid van de hond, en daarnaast omdat het alleen mij verplichtingen oplegt en het voor vrijblijvend is..
Wat raadt u aan in deze kwestie? Hoe pak ik dit het beste aan?
Ik hoor graag van u. Alvast bedankt.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag