Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Wij zijn met 3 schuldeisers en willen de totale schuld van ca. 20.000 euro op iemand verhalen. Van de bewindvoerder kregen wij bericht dat de schuldsaneringsregeling tussentijds beëindigd is zonder verlening van de schone lei en dat wij desgewenst onze vordering zelf kunnen proberen te verhalen.

Welke stappen kunnen/moeten wij nu zetten om bijv. loonbeslag te leggen?

Verlof vragen met hulp van een advocaat en een procedure starten. Desgewenst kan ik u bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:

Als het een vordering betreft die in rechte nog niet vaststaat dan moet er verlof gevraagd worden aan de voorzieningenrechter om conservatoir loonbeslag te leggen. Vervolgens moet binnen een bepaalde termijn de hoofdzaak aanhangig moeten worden gemaakt bij de rechtbank. Alle drie de schuldeisers moeten dit apart doen. Voor meer vrijblijvende informatie mag u mij benaderen

Beoordeel dit antwoord:

Wij krijgen deze vraag vaak. Het leggen van dure beslagen en het voeren van een bodemprocedure heeft in deze situatie weinig zin. U moet dan toch weer het vonnis ten uitvoer zien te leggen. Een verhaalsonderzoek doen en/of faillissementsaanvrage levert waarschijnlijk meer op, is goedkoper en sneller. Steunvorderingen zijn er zo te lezen genoeg. Mocht uw debiteur onverhoopt toch failliet gaan, dan was er toch niets te halen en bent u in elk geval geen duizenden euro's kwijt aan griffierechten, deurwaarders- en advocaatkosten. Wij zijn incasso-specialisten.

Beoordeel dit antwoord:

Bovenstaande antwoorden zijn alle grotendeels correct. De vraag is echter, schiet u er iets mee op? Uw debiteur komt net uit de WSNP en heeft geen schone lei gekregen (opnieuw zijn faillissement aanvragen zal dan ook geen enkel resultaat opleveren). Dat houdt in dat de schuld nog steeds opeisbaar is. Goed nieuws dus. Echter, in de praktijk betekent het ook dat uw debiteur geen verhaal zal bieden. Slecht nieuws dus. Uw debiteur heeft blijkbaar inkomen uit arbeid, daarom vraagt u naar de mogelijkheden van loonbeslag. U zult ook hier echter niet de enige zijn. Hoewel iets beter is dan niets, moet u er wel rekening mee houden dat het een zeer lange exercitie wordt om uw geld terug te krijgen.

Enerzijds zou u een procedure kunnen starten, mogelijk zelfs één procedure met z'n drieën. Aangezien het een vordering is die de kantonrechter behandelt heeft u geen advocaat nodig, dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Zodra u een vonnis heeft behaalt kan dit door een deurwaarder geëxecuteerd worden en dan is het de tijd afwachten. Anderzijds kunt u uw debiteur jaarlijks een aanmaning sturen, zodat de vordering niet verjaart (zorg wel voor bewijs dat hij de brief ook heeft ontvangen) en wachten op betere tijden.

Het conservatoir beslag (bewarend beslag) waar over gesproken wordt is ook een mogelijkheid waar wel een advocaat voor nodig is. Gezien de omstandigheden zoals u die beschrijft lijkt mij dit echter niet de juiste weg en alleen kostenverhogend te zijn.

Neemt u gerust vrijblijvend contact met mij op om de situatie en uw mogelijkheden te bespreken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag