Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij wonen in een appartement op één hoog. De onderburen hebben een grote boom in de tuin staan die tot en met de tweede etage komt. Wij vinden de boom zelf niet zo'n probleem maar we willen ons appartement nu verkopen en iedereen begint over dat de boom te veel zon wegneemt. We willen daarom graag van de boom af maar de onder- en bovenbuurvrouw willen hier niets van weten. De boom staat binnen twee meter van ons balkon en is ouder dan 20 jaar. Je kunt aan de boom zien dat deze in het verleden al een keer ter hoogte van ons appartement is afgezaagd, daar splitst de stam zich namelijk in tweeën. Ik heb een aantal vragen:
- De onderburen beroepen zich op het argument dat de boom er al stond toen wij hier kwamen wonen en we dus wisten waar we aan begonnen. Staan ze met dit argument in hun recht?
- Ik heb gelezen over een uitspraak van 14 april 2004 van de rechtbank in Haarlem dat een onderbuurman zijn bomen zodanig dient te snoeien dat deze niet voor de woning van de bovenbuurman gaat groeien en daar licht ontnemen, anders is sprake van onrechtmatige hinder. Gaat dit ook op als de boom er al wel langer dan 20 jaar staat?
- Maakt het voor ons nog uit dat de bovenbuurvrouw de boom wel graag behoudt? Als de onderburen de boom dus kappen op hoogte van ons appartement heeft zij ook geen boom meer voor haar appartement en dat wil zij juist wel.
- De meeste mensen in de VVE zijn het met ons eens, kan de VVE besluiten dat de boom weg moet?

Ik hoop dat u kan helpen bij het beantwoorden van deze vragen. Bij voorbaat dank!

Op grond van art. 5:37 kan u eisen dat uw wederpartij de onrechtmatige hinder staakt (oftewel de boom kapt). Hinder is een subjectief criterium dat niet snel onrechtmatig zal zijn. Omdat de aanwezigheid van bomen het algemeen belang dient, zijn rechters doorgaans terughoudend om te oordelen of er sprake is van hinder (http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBARN:2004:AR2827 en http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBARN:2005:AU4912&keyword=AU4912).

In de zaak die u aanhaalt hebben partijen schade moeten delen,omdat beide partijen niet 'netjes' hadden gehandeld. Het is dus van belang dat u nauwkeurig te werk gaat.

U kunt beginnen met een aangetekende brief waarin u aangeeft last te hebben van de boom en waarin u verzoekt de boom te snoeien. Als de buren daar geen gehoor aan geven kunt u de zaak voorleggen aan de rechter. Bij de rechter is het een zaak die twee kanten op kan. Daarom kan het belangrijk zijn een jurist in te huren die u ondersteunt bij het opstellen van stukken, dan wel een advocaat. De door u gevonden uitspraak is zeker relevant.

Als u zoveel mogelijk schade zal willen ontlopen, dient u zich te onthouden van het mes in de boom zetten.

Beoordeel dit antwoord:

Met betrekking tot uw laatste vraag, u kunt de VvE verzoeken actie te ondernemen via de splitsingsakte/ het splitsingsregelement en het huishoudelijk reglement. Wat staat in deze documenten?

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag