Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij willen als bestuur van onze VvE de bevoegdheid van onze VvE-beheerder veranderen van -alleen/zelfstandig bevoegd met beperkingen- in -gezamenlijk bevoegd-. Dit hebben we geprobeerd door te voeren via de website van de Kamer van Koophandel (formulier 16). De reaktie was dat dit niet mogelijk is omdat in deze rechtsvorm alle bestuurders ALTIJD alleen/zelfstandig bevoegd zijn.
De vraag ook gesteld via de website van de KvK gaf een ander antwoord : het is wel mogelijk na toestemming van de ALV. De eigenaren moeten dan wel een kopie van hun ID-bewijs geven.
Het is allemaal wat onduidelijk. Kan het nu wel of niet en als het kan hoe moeten we dan handelen ?

Hoe ziet u dat voor u? Wilt u dat bijvoorbeeld bij 16 eigenaren zij allen ook een handtekening plaatsen met bijvoorbeeld een schildersbedrijf? In feite zou 1 of 2 handtekeningen volstaan, maar wel gelet op het volgende:

Het hoogste orgaan binnen een VvE is de algemene vergadering. De bestuurder is aanspreekpunt en uitvoerder van het beleid van de algemene vergadering. De beperkingen van de bestuurder kunnen in het besluit van de algemene vergadering worden vastgelegd. Die kunnen ook in de begroting worden geregeld. De bestuurder mag niet (!) daarbuiten werken. De bestuurder dient zich te verantwoorden.

Daarnaast moet u nagaan of de splitsingsakte u toestaat meerdere bestuurders te benoemen. In boek 5 is geregeld dat er 1 bestuurder benoemd mag worden tenzij de splitsingsakte er meer toestaat.

Beoordeel dit antwoord:

Ik neem aan dat met "VvE beheerder" de bestuurder wordt bedoeld. Indien de bevoegdheid van de bestuurder niet is beperkt in de akte van splitsing volstaat het niet om de bevoegdheden te beperken in een besluit van de algemene vergadering. Nadat dit besluit is genomen dient de splitsingsakte overeenkomstig dit besluit te worden gewijzigd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mijn vraag was of het veranderen van de bevoegdheid van de VVE-beheerder naar gezamenlijk nu wel of niet kan. Dit gezien de tegenstrijdige antwoorden van de KvK. Die vraag heeft u niet beantwoord.


Het kan wel, maar daarvoor is nodig dat de statuten van de VvE zoals opgenomen in de akte van splitsing worden gewijzigd, dit gaf ik al aan in mijn antwoord.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag