Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Wij hebben een optie op een bouwkavel. De achterste meters van de kavel vormen een 'groenstrook': dit deel mag niet bebouwd worden en bevat een aantal grote eiken (ongeveer 16-20 meter hoog). Er is tevens een schutting geplaatst aan de achterzijde van de tuin (achter de bomen). Dit heeft de gemeente gedaan om de achterburen (die er al lang wonen) tegemoet te komen. Zij zouden anders planschade eisen. De gemeente heeft ons een concept koopovereenkomst gemaild. Daarin staat het volgende opgenomen:
"a. Koper is verplicht de op de onroerende zaak bevindende schutting en bomen in stand te houden en voor eigen rekening te onderhouden. Deze bomen mogen dus niet worden gekapt.
Dit leidt uitzondering indien een boom in een sterk verminderde conditie verkeert en de veiligheid in het geding komt als deze gehandhaafd blijft. Alleen in dit geval en na ontvangst van de benodigde vergunning mag deze boom worden gekapt. Wel is koper in dit geval verplicht om voor eigen rekening deze boom te herplanten door een zelfde type boom met een minimale stam grootte van 80 tot 90 centimeter.
b. Indien de initiatiefnemer handelt in strijd met het onder sub a bepaalde is koper een boete verschuldigd van € 10.000,- (in zegge tienduizend euro) per overtreding, onverminderd het recht van de gemeente aanvullende schadevergoeding en nakoming te eisen."
Mag de gemeente dit zomaar vragen? Wij krijgen dan alle lasten (onderhoud, risico's, kosten voor eventuele kap en herplanting). Ook de zin over 'aanvullende schadevergoeding en nakoming' baart ons zorgen. Wat bedoelen ze hiermee? We hebben geen idee welk risico we zo op ons nemen. Verder staat er in de concept koopovereenkomst:
"Koper wordt verplicht en dient zich te verbinden jegens de gemeente, die dit voor zich zal aanvaarden, het bepaalde in artikel 10 van de koopovereenkomst bij overdracht van het geheel of een gedeelte van de onroerende zaak, alsmede bij de verlening daarop van een beperkt recht, niet zijnde een recht van hypotheek, aan de nieuwe eigenaar of beperkt gerechtigde op te leggen en in verband daarmee, om het in die artikelen bepaalde in de desbetreffende notariële akte woordelijk op te nemen, zulks op verbeurte van een direct opeisbare boete van € 50.000,- (in zegge: vijftig duizend euro) ten behoeve van de gemeente, met bevoegdheid voor deze laatste om daarnaast nakoming en/of de eventueel meer geleden schade te vorderen."
Artikel 10 is het bovengenoemde artikel betreffende de bomen. Mag de gemeente dit zomaar van ons eisen? En mogen ze daar zo'n hoge boete op zetten? Dit maakt ons toekomstige huis moeilijker verkoopbaar en daardoor ook minder waard.

De gemeente mag inderdaad in een contract regels stellen aan het gebruik van de grond. De bepaling over de eventuele aanvullende schadevergoeding en het kettingbeding (met een boete) dat de gemeente in het contract wil opnemen, zijn bedoeld voor het geval u uw verplichtingen in verband met de instandhouding en eventuele herplant van de boom niet nakomt. De gemeente kan dan door de eigenaar van de achterliggende kavel worden aangesproken op betaling van planschade en wellicht ook tot vergoeding van andere schade. Door deze bepalingen in de overeenkomst op te nemen en daarop een boete te zetten wil de gemeente u 'prikkelen' om uw verplichtingen na te komen, en ook om een 'escape' richting u in te bouwen op het moment dat de achterbuurman de gemeente aanklaagt in verband met de kap van de bomen.

Natuurlijk maakt e.e.a. uw kavel en het daarop te bouwen huis moeilijk verkoopbaar en dus minder waard. Omgekeerd zorgen deze bepalingen echter, als het goed is, voor een lagere aankoopprijs.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag