Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Wie moet ik om advies vragen m.b.t. OR vragen. Gerommel met cijfers.

Directeur heeft MT laag ontslagen i.v.m. financiƫle verliezen die gemaakt zijn volgens hem. Er is erg gerommeld met de cijfers dit staat op schrift maar hij komt er tot nu toe mee weg.
Hij heeft heeft ontslag zelf in gang gezet door OR te passeren, daardoor is het onomkeerbaar. Nu wil MT laag ook niet meer terug door deze actie. Overigens is deze MT het gezicht van het bedrijf wellicht had de directeur ze anders moeten aansturen heeft dat niet gedaan maar gaat wel ten koste van MT. De directeur handelt steeds eerst voordat hij OR inlicht maar dan is de stap al genomen en kunnen wij als OR wederom niks. Dus je vraagt je af wat heeft onze functie als OR wel zin. Volgens de voorzitter van de OR hebben wij geen beslissingsrecht, in hoeverre is dat zo? Anders kunnen wij beter onze inzet anders benutten.

Graag jullie advies en wat zijn onze rechten als OR zijnde.
Ik heb zelf voorgesteld de advocaat die eerder is ingezet door de OR ons te versterken, maar dat schijnt niet aan de orde te zijn omdat dat weer hoge kosten met zich meebrengt en het bedrijf al financieel aan de grond zit volgens de directie. Heb zeer mijn twijfels of dat werkelijk waar is want er is een behoorlijk vriendjes politiek aan de gang met betrekking tot de boekhouding en de andere 2 bedrijven die tot de directie behoren.

U kunt zich tot het FNV OR-Centrum wenden. Daarnaast zou ik toch een gesprek aangaan in een met het medezeggenschapsrecht vertrouwde advocaat, b.v. Sprengers Advocaten te Utrecht. Vaak is het eerste gesprek (max. half uur) gratis. Ook kujt u naar de bedrijfscommissie en daarna naar de OndernemingsKamer van het Gerechtshof Amsterdam. zo te horen is de tijd voor (juridische) actie daar. Ik zou daarmee niet te lang (meer) wachten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw snelle reactie.
Advies is dus toch om onze advocaat in te zetten? Ik heb dit voorgesteld maar de voorzitter van de OR ziet dit niet zitten omdat dat weer extra kosten met zich meeneemt en zij zegt dat wij geen beslissingsrecht hebben. Maar dat lijkt mij onwaarschijnlijk, anders kunnen we net zo goed stoppen en onze energie en tijd anders benutten in het belang van het bedrijf?
Ik ben degene vanuit de OR die vind dat we niet alles maar hoeven te pikken, en akkoord moeten gaan omdat de directie ons pas achteraf inlicht. Maar dat kan ik onjuist hebben? Aangezien er reeds ook al een aantal kantoorpersoneelsleden zelf hun ontslag heeft ingediend wil ik graag wel op een juiste manier kunnen handelen en weten wat mijn rechten hierin zijn. In het belang van het bedrijf, maar vooral ook naar het personeel waarbij dit is overkomen.
Anders dus met de advocaat naar de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam?


U en de Voorzitter verschillen van mening. U moet het eerst als OR (meerderheid) eens worden. Anders kunt u niet als OR(lid) extern optreden. Raadpleging van een gespecialiseerd advocaat is altijd verstandig.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag