Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Werkgever geeft 45uur werk bij 32 uur contract en weigert aanpassing

Werknemer is van een 40-uur contract over gegaan naar een 32 uur contract. De werknemer werkt bijna 20 jaar bij het bedrijf, waarvan de laatste 6 jaar parttime.
Twee jaar geleden is werknemer in een burn-out geraakt omdat de werklast en werkdruk veel te hoog was. Hierover zijn verschillende gesprekken geweest, echter was een burn-out het gevolg. Werknemer is ruim een jaar uit de running geweest en is vlak voor de pandemie weer gaan integreren. Door alle omstandigheden is de integratie niet geheel volgens plan afgerond en is werknemer weer de volle 32 uur gaan werken.
Al snel bleek dat de werklast / werkdruk niet minder was en heeft de werknemer opnieuw aan de rem getrokken.
Dit keer is er gesproken over de werklast en is er, wederzijds, geconcludeerd dat de werknemer ongeveer 40-45 uur werklast heeft bij een contract van 32 uur. De werknemer vraagt om aanpassing van de werklast, welke in lijn is met het 32 uur contract.
De werkgever weigert, ondanks erkenning van de te hoge werklast, om de werklast aan te passen. Welke rechten heeft werknemer en welke plichten heeft de werkgever met betrekking tot het respecteren van de uren die in het arbeidscontract staan.
Er is geen sprake van een CAO en in het contract staat dat er sprake kan zijn van overwerk indien nodig. Verder geen specifieke richtlijnen in uren, nog vergoedingen voor de extra uren.

Indien de werknemer minimaal 3 maanden achtereen een gemiddeld hoger aantal uren werkt (in opdracht van de werkgever) dan is overeengekomen, dan is wellicht sprake van het (rechts)vermoeden dat een arbeidsovereenkomst is ontstaan voor dat gemiddeld hoger aantal uren. Daar hoort dan ook een aangepaste betaling bij. De werkgever heeft de mogelijkheid om het tegendeel te bewijzen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

En als de werknemer de werkgever juist wil houden aan de 32 uur? Welke rechten en plichten zijn er dan van toepassing?


U kan in beginsel uitgaan van het aantal contracturen dat u bent overeengekomen. Indien u echter feitelijk meer werkt (gedurende een bepaalde termijn), en wellicht ook meer betaald hebt gekregen, zou je wel kunnen stellen dat u (impliciet) akkoord bent gegaan met contractuitbreiding. Ook kan van belang zijn wat er eventueel is overeengekomen omtrent (incidenteel) meer of minder werken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag