Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Werkgever biedt regulier (gemiddeld voor een NL werknemer) arbeidscontract aan, alleen behandeld bij het kopje "Boetebeding" een zo ver ik kan beoordelen relatief zware omschrijving:

"Indien de werknemer enige uit deze overeenkomst voor hem voortvloeiende verplichting niet of niet volledig nakomt of enige bepaling daarvan overtreedt, verbeurt hij ten behoeve van de werkgever een dadelijk en in zijn geheel opvorderbare boete van € 25.000,--, zonder dat sommatie of ingebrekestelling of rechterlijke tussenkomst is vereist, onverminderd de mogelijkheid van ontslagverlening op staande voet wegens een dringende reden."

Is dit een realistisch boetebeding (realistisch= gemiddelde NL werknemer met modaal inkomen) Of is dit relatief gezien zwaar?

Ondanks dat ik niet overweeg om enige overtreding te maken. Staat in mijn contact bijvoorbeeld de werktijden vermeld. Zoals ik nu het boetbeding lees zal (in theorie) bij overtreding hiervan al een boetebeding geëist kunnen worden (dit zal de rechter nooit goed keuren, maar toch). Hierdoor twijfel ik of dit niet een relatief (te) zwaar boetebeding is.

Hoor graag uw mening voordat ik iets teken.

De boete die u noemt is in een contract meestal van toepassing op een geheimhoudingsbeding, een relatiebeding en/ of concurrentiebeding. Voor een andere overtreding lijkt mij dat deze boete niet snel toegekend zal worden.

Het bedrag dat genoemd wordt in de boetebepaling is relatief hoog. Meestal staat er een bedrag van zo'n 5.000 tot 10.000 genoemd maar dan met een kleinere boete per dag dat de overtreding voortduurt.
In veel gevallen zal een boete die zo hoog is door de rechter gematigd worden. Of en in welke mate dat is, hangt af van de vraag of de rechter vindt dat toekenning van de boete tot buitensporig en onaanvaardbaar resultaat leidt. Hierbij wordt gekeken naar de verhouding tussen de werkelijke schade en de hoogte van de boete, maar ook naar de aard van de overeenkomst, de inhoud en de strekking van het beding en de omstandigheden waaronder het is ingeroepen.
Oftewel, het hangt erg van de omstandigheden af.

Maar u hoeft zich geen zorgen te maken dat u deze boete verschuldigd bent als u bijvoorbeeld een keer te laat komt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag