Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Welke rechten heb ik n.a.v. een verkoop van een huisdier?

In maart 2021 is er bij mij een nestje raskatten geboren. Ik ben geen professioneel verkoper maar had zomaar een nestje voor de leukigheid. Ik verkoop dus niet met koopcontract en stamboom. Twee jaar eerder was er bij mij eens een poes ontsnapt. Deze poes was destijds gedekt en kreeg kittens. Omdat ik geen idee had wie de vader was, heb ik deze kittens toen gratis weg gegeven.
Op 14 mei verkocht ik dus een raskitten van 8 weken oud. Ik had gezegd dat ze het kitten in de gaten moesten houden wat betreft het eten omdat hij tamelijk actief was en dan weer snel in slaap viel waardoor het eten er bij inschoot. Ik zette hem zelf apart van zijn broers, zodat hij wel at. De familie besloot hem mee te nemen. De familie was heel blij met het kitten en ik kreeg leuke filmpjes en foto's. Op 17 mei kreeg ik een berichtje dat ze met het kitten naar de dierarts waren gegaan en dat hij helemaal goedgekeurd was. Drie dagen later - op 20 mei- kreeg ik een whatsapp bericht dat het niet goed ging met het kitten en hij op dat moment onder het röntgenapparaat lag. Verder wilde ze niks vertellen. Een uur of 2 later kwam ik erachter dat ze het kitten in hadden laten slapen omdat hij 'F.I.P.' had. Weer een paar uur later kreeg ik het medisch dossier. Daarin stond dat de dierenarts "vermoedde" dat hij F.I.P. had maar dit is niet aangetoond. In het medisch dossier stond inderdaad dat het kitten "prima" was op 17 mei maar had een hele lijst medicijnen gegeven. Waarom? Voor een kitten dat prima was! Ik heb me verdiept in de ziekte F.I.P. en ontdekte dat katten F.I.P. ontwikkelen in periodes van stress (Verhuizing, ander voer e.d.) en dat het een kwestie van dagen of weken zijn voordat de kat overlijdt. Nu wil men het aankoopbedrag terug. Hebben zij daar recht op?

Ik lees dat FIP (Feline Infectieuze Peritonitis) en FCOV (Feline Coronavirus) dodelijk kunnen zijn en dat het gaat om een veel voorkomend virus. In wat ik heb gelezen valt dus niet af te leiden dat het bijvoorbeeld om een genetische afwijking of virus gaat dat de kat al zou hebben gehad bij u thuis.

Op basis van uw verhaal (zelfs als een dierenarts een paar dagen daarvoor niets kan constateren) zie ik zo snel geen reden op grond waarvan het aankoopbedrag teruggevorderd wordt.

Als het gaat om een normaal virus dat elke kat kan krijgen is er in principe sprake van "pech". Iets dat iedere kat en iedereen dus kan overkomen. Misschien is de kat wel door de omstandigheden in of buiten het huis van koper besmet. Als u zou hebben geweten dat de kat F.I.P. zou hebben gehad op het moment dat u deze verkocht zou de zaak anders kunnen liggen.

U kunt vrijblijvend contact met mij opnemen als u nog vragen heeft of juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag