Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Welke rechten heb ik met betrekking tot kilometerafstand ouderschapsplan wijzigen?

In het ouderschapsplan (co-ouderschap) met mijn ex-man hebben we de algemene km afstand overgenomen van 20 km. We zijn als hele goede vrienden uit elkaar gegaan. (Achteraf is het niet helemaal eerlijk gegaan.)
Ik heb 15 jaar geleden alles achter mij gelaten vanuit mijn woonplaats en ben bij mijn ex ingetrokken in een andere stad.
Nu houdt hij mij tegen om te verhuizen.. Maar behalve de kinderen heb ik niets in het dorp waar we wonen. Ik voel me hier niet gelukkig!

Ik heb mijn huis opgegeven en zit zelf nu gehuurd in een klein appartementje (kinderen delen een klein kamertje waar alleen stapelbed past), zodat de kinderen in ieder geval iets van stabiliteit hadden (hun eigen kamertje). Ik heb een baan erbij moeten zoeken, mijn atelier (in de tuin) moeten opgeven omdat ik bij hem huur moest gaan betalen. En door de corona kon ik dit niet meer betalen, hij wilde mij hierin niet tegemoet komen.
En omdat ik zogenaamde winst uit de scheiding had, heeft hij me onder druk gezet om mee te betalen om de hypotheek op zijn naam te zetten. Daarbij had hij alleen een bijdrage van €55 voor de mediator en moest ik de overige kosten betalen!
Hij betaald minimale alimentatie voor de kinderen en geen partneralimentatie.
Ik wil verder met mijn leven en wordt hierin beperkt.

Graag wil ik met mijn kinderen (in de toekomst) bij mijn vriend gaan wonen. Dit is echter 48km. Qua afstand is co-ouderschap gewoon haalbaar. Maar dan wel met andere dagen. Nu is het schema als volgt: Maandag, dinsdag, vrijdag en zaterdag bij mij. Woensdag, donderdag en zondag bij mijn ex. Dit hebben we gedaan i.v.m. het werk van mijn ex. Op donderdag zijn ze vanuit school bij opa en oma (ouders van mijn ex) hij ziet ze dan net 1 a 1,5 uur en dan gaan ze naar bed. Op woensdag en zondag heeft hij vrij.
Op de dagen dat ze bij mij zijn werk ik alleen onder schooltijd.
Mijn ex doet moeilijk hij wilt perse dat de kinderen in het dorp op school blijven, dit is echter niet haalbaar.
Hij zegt simpelweg dat mijn vriend maar deze kant op moet verhuizen. Terwijl mijn vriend een heel fijn huis vorig jaar pas heeft gekocht, met genoeg plek voor ons vieren. Daar zijn werk en familie en vrienden heeft.
En voor mij is dit ook veel dichter bij mijn familie. Zijn vrienden zijn ondertussen ook mijn vrienden.
Mijn kinderen en ik voelen ons daar prettig.

Ik wil heel graag dat de kinderen hun papa vaak genoeg zien en andersom.
Daarom wil ik een goede oplossing vinden. Bijvoorbeeld doordeweeks bij mij, weekenden bij papa. in vakanties bijvoorbeeld extra dagen.
Dit zal ook meer rust geven voor de kinderen. Omdat het nu toch wel veel heen en weer gesleept is.
Vooral de oudste is erg gevoelig en ik denk dat dit beter voor haar zal zijn.

Ik wil graag weten hoe dit juridisch in elkaar zit. Welke mogelijkheden er zijn. Welke rechten ik heb. Etc.
Kunt u mij hierin helpen?

Ik hoor graag van u.

Uitgangspunt is dat ouders trachten er in onderling overleg uit te komen. Als ouders het niet eens worden over de verhuizing van de kinderen, dan kunnen zij dit geschil voorleggen aan de rechter. Er wordt dan vervangende toestemming op grond van artikel 1:253a BW voor de verhuizing aan de rechtbank gevraagd.Het belang van het kind is het uitgangspunt bij de beoordeling van de rechter. Bij de belangenafweging wordt rekening gehouden met een aantal omstandigheden, die door de Hoge Raad zijn bepaald, namelijk:
de noodzaak om te verhuizen;
de mate waarin de verhuizing is doordacht en voorbereid;
de door de verhuizende ouder geboden alternatieven en maatregelen om de gevolgen van de verhuizing voor de kinderen en de andere ouder te verzachten en/of te compenseren;
de mate waarin de ouders in staat zijn tot onderlinge communicatie en overleg;
Mocht u hierover meer informatie willen dan kunt u mij altijd rechtstreeks benaderen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag