Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Welke rechten geef ik weg als ik toesta een elektriciteitsleiding onder mijn grond door te leggen?

Mijn buurman wil voor zijn nog te kopen elektrische auto een laadpaal zetten op zijn prive parkeerplaats in onze gezamenlijke (+30 eigenaren) parkeerplaats. Om bij zijn parkeerplaats te komen moet hij ofwel onder ons achterom door graven of eventueel onder onze tuin. Beide zijn ons volle eigendom en hij kan het dus alleen vragen, niet afdwingen.

Ik sta hier op zich welwillend tegenover maar ik vraag me af:

1) Welke rechten hij verkrijgt en welke plichten ik op me neem als ik dat toesta?
2) Ontstaat er een soort erfdienstbaarheid?
3) Heeft dat op welke manier dan ook gevolgen voor mij, wat ik met mijn grond doe (bomen planten als het om de tuin gaat bijvoorbeeld) nu of in de toekomst?
4) Wat als de buurman zijn huis verkoopt of als ik dat doe?
5) Zou ik hier een over andere overeenkomst over moeten laten tekenen om zijn rechten in te perken? Misschien een soort huurovereenkomst? Kan ik met zo'n overeenkomst zijn rechten überhaupt beperken?

Het komt er op neer dat ik op geen enkele manier enig nadeel wil ondervinden van het geven van toestemming voor het leggen van deze kabel. Ik wil bijvoorbeeld ook niet verplicht zijn om graafwerkzaamheden toe te staan als de kabel beschadigd raakt. Die toestemming zou ik overigens niet snel onthouden zolang het op dat moment voor mij geen serieuze gevolgen heeft maar dat moet uitsluitend aan mij of een volgende eigenaar van ons huis ter beoordeling zijn.

Er is wellicht voor hem ook de mogelijkheid om de leiding via de openbare weg aan de voorkant aan te leggen, mits de VVE van de parkeergarage dan toestaat dat hij zijn leiding door algemene grond in de parkeergarage laat ingraven. Dat zou op verzet kunnen stuiten, hij moet dan ook een vergunning aanvragen bij de gemeente en het zal hem ook meer kosten.

Het toestaan van een leiding door uw tuin zou middels erfdienstbaarheid kunnen worden vastgelegd. Dat gebeurt notarieel en is dan ook duidelijk voor de huidige eigenaren en toekomstige eigenaren. Die erfdienstbaarheid schept wederzijdse rechten en plichten. U kunt daar even op googelen wat dat inhoudt. U kunt ook middels een (huur)overeenkomst daar afspraken over maken; die afspraken zijn dan makkelijker opzegbaar en u heeft meer ruimte binnen deze overeenkomst de bepalingen met elkaar af te spreken. Bij een erfdienstbaarheid zijn de rechten en plichten voornamelijk wettelijk geregeld. Een (huur)overeenkomst biedt uw buurman (en eventuele opvolgende eigenaren van het buurhuis) echter minder zekerheid.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag