Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


We zijn pas verhuisd naar een nieuwe woning. Deze woning is in 2008 opgeleverd. We hebben besloten om tegen de wand in de woonkamer een zogenaamde "brick wall" te laten plaatsen door een aannemer die hier ervaren in lijkt te zijn met goede beoordelingen online.

De wand is eind vorige maand geplaatst in twee dagen (wand is ongeveer 3,5meter hoog). In eerste instantie waren we hier heel erg blij mee.

Vorige week is echter de volledige wand losgekomen en in de kamer gevallen. Met ook de nodige gevolgschade tot gevolg. Het lijkt hierbij dat de oorspronkelijke stuclaag van de woning heeft losgelaten.

- De wand zelf valt volgens onze all risk opstalverzekering niet onder hun dekking omdat er bij spontaan omvallen van een muur sprake is van een constructiefout.

- De gevolgschade aan onder andere de nieuwe houten vloer (zwevend gelegd) en meubels valt hopelijk wel onder onze all risk inboedelverzekering (we wachten op de beoordeling).

- De aannemer die de muur heeft geplaatst geeft aan dat hem geen blaam treft, ze hebben de onderlaag getest (krastest) en wijst naar de oorspronkelijke bouw van de woning en het waarschijnlijk verzaken de wand goed voor te bewerken voor het stucwerk. Hij geeft echter aan het vervelend te vinden en wil ons tegemoet komen door de kosten voor het herplaatsen excl. de kosten voor het materiaal voor zijn rekening te nemen. Dit komt echter nog op 50% van de kosten neer die we extra zouden moeten bijleggen.

-Het bouwbedrijf dat de woning in 2008 heeft gebouwd wijst de klacht direct af vanwege het verlopen van de garantietermijn onder de garantie- en waarborgregeling van Woningborg.

Wij zijn van mening dat de aannemer die de wand plaatst als ingehuurde expert verantwoordelijk is voor de controle van de geschiktheid van de ondergrond en bij eventuele twijfel (de claim dat je dit niet vooraf had kunnen controleren) maatregelen te nemen zoals verankering boven de 2m of het gebruik van een glasvezelnet. We hebben echter ook weinig zin om het direct hard te spelen en een tot nu toe prima relatie met deze aannemer gelijk op het spel te zetten. Wat zijn verstandige vervolgstappen of een redelijke reactie?

Uiteindelijk is het grootste geluk bij ongeluk dat er niemand in de kamer was toen de muur naar beneden kwam, want dan had ik deze vraag wellicht niet kunnen typen.

Ja uw verhaal en verweer in het laatste stukje klopt: een professional zou u en zichzelf moeten kunnen behoeden voor dit soort schade en ongeschikte ondergrond op moeten merken, U hebt recht op gevolgschade en kosteloze vervanging/ herstel . Ik denk dat de verzekeraars het geschil gaan behandelen. Zo niet dan kunt u mij direct benaderen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag