Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


We zijn bezig met een scheiding. Mijn vrouw heeft een advocaat en heeft een eisenpakket. Ik ben het hier mee eens. Moet ik nu toch een advocaat in de arm nemen??

Geachte vragensteller,

Als beide partijen het eens zijn over de afspraken/eisen, dan hoeft u niet per se een advocaat in de arm te nemen. Om kosten te besparen kunt u beide 1 advocaat nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar moet je allebei een advocaat hebben?? Dat was mijn eigenlijke vraag.


Nee, dat hoeft niet.

Beoordeel dit antwoord:

Ik ben het niet geheel eens met mijn collega. U bent verplicht een eigen advocaat in de hand te nemen als u niet gebruik maakt van dezelfde advocaat.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Maar als ik geen advocaat neem en mijn vrouw zet de scheiding door. En ik reageer nergens op? Trouwens ik wil ook een scheiding. Wat zijn dan de consequenties voor mij??


Geachte vragensteller,
Een echtscheiding kan op twee manieren plaatsvinden. In de eerste plaats op gemeenschappelijk verzoek van beide echtgenoten. In de tweede plaats op verzoek van een van de echtgenoten. Het gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding is handig als u het beiden eens bent over de hoofdpunten van de echtscheiding. Er wordt dat aangeraden dat u samen een advocaat inschakelt. Deze gezamenlijke advocaat kunt u en uw partner informeren over de consequenties die de echtscheiding met zich meebrengt. In geval u het beiden eens bent met elkaar, kunnen de afspraken vastgelegd worden in een echtscheidingsconvenant. Dit is niet verplicht, maar wel raadzaam om problemen in de toekomst te voorkomen. De convenant wordt tezamen met het verzoekschrift tot echtscheiding worden ingediend.

Het eenzijdig verzoek tot echtscheiding komt van een van de echtgenoten. Indien uw vrouw de scheiding doorzet en u reageert nergens op, dan is sprake van een eenzijdig verzoek tot echtscheiding. In het verzoekschrift tot echtscheiding kan om nevenvoorzieningen worden gevraagd. Bij nevenvoorzieningen moet u denken aan zaken die verband houden met de echtscheiding. In dat geval kunt u bezwaar maken tegen het verzoekschrift als u het er niet mee eens bent. Hiervoor dient u wel een advocaat in de arm te nemen, welke een verweerschrift schrijft.

In uw situatie zijn u en uw vrouw het eens over de afspraken. Indien zij de scheiding doorzet en een eenzijdig verzoek indient met de door jullie gemaakte afspraken dan kan, indien u geen verweer aantekent, de scheiding doorgezet worden. In dit geval bent u, als de echtscheidingsbeschikking wordt ingeschreven in het echtscheidingsregister, gebonden aan de in het verzoekschrift vermelde afspraken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor de uitvoerige uitleg. Maar ik begrijp dat ik zo wie zo een advocaat moet nemen?
Ook in het geval zoals u beschrijft in de laatste alinea?


Graag gedaan!
Om te voorkomen dat u in de toekomst voor verassingen komt te staan, raad ik u inderdaad aan om een advocaat te nemen. Stel uw vrouw zet de scheiding door en u reageert daar niet op, dan kan het voor problemen zorgen in de toekomst, want wie zegt dat zij alle door jullie gemaakte afspraken in het verzoekschrift vermeld. Om problemen te voorkomen, is het raadzaam een advocaat te nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Het beste wat u kunt doen is om met de stukken die u van de rechtbank / uw aankomend ex althans van de advocaat ontvangt, laten controleren door een eigen advocaat (niet verplicht). Als deze stukken precies luiden zoals u ze goed vindt dan kunt u met die advocaat een akte opstellen waarin u verklaart geen verweer te zullen voeren. U bent dan geen griffierechten verschuldigd. Mocht het zo zijn dat de inhoud van eerder bedoelde stukken van de wederpartij toch niet overeenkomstig uw wensen zijn, dan kan de advocaat u meteen bijstaan om verweer te voeren.

Beoordeel dit antwoord:

Ten overvloede De heer Van der Vaart heeft GEEN gelijk.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

M.a.w. Ik kan gewoon de zaak vanaf de zijlijn volgen. En mochten er gekke dingen gebeuren, alsnog een advocaat inschakelen.


Precies, maar weest u er dan wel op bedacht dat u tot die tijd procedureel niets kunt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoord, hier kan ik iets mee.


Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoord, hier kan ik iets mee.


Neemt u mijn advies en dat van mevrouw Bisoen ter harte. In geval van twijfel; raadpleeg een advocaat. Wacht u (te) lang, dan kan dat tot problemen leiden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik woon in Rhoon, dus vlakbij Rotterdam. Dus ik weet uw kantoor te vinden.


U bent van harte welkom, maar probeert u het maar eerst en wees op uw hoede en ga niet voetstoots akkoord met hetgeen u wordt voorgeschoteld.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag